Iža pri Komárne: Dedinka, kde vládne štrúdľa a recepty sa dedia z generácie na generáciu
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Iža pri Komárne: Dedinka, kde vládne štrúdľa a recepty sa dedia z generácie na generáciu
IŽA / Malá obec Iža pri Komárne sa okrem slávneho rímskeho tábora Kelemantia, zapísaného v UNESCO, preslávila aj festivalom, kde hlavnú úlohu hrajú šťavnaté štrúdle. A že sa ich tu nepečie málo. Počas festivalu ich návštevníci zjedli viac ako 8-tisíc kúskov.
Štrúdľa po "ižansky": Réteš, na ktorý nedajú dopustiť
V Iži štrúdli hovoria réteš a príprava cesta je takmer rituál. "Múka, vajíčka, masť, soľ a octová vlažná voda – takto urobíme polomäkké cesto," prezradila recept na dokonalé cesto Irénke Csizmár, jedna z majsteriek v pečení. Dôležité je použiť čerstvú múku, aby sa cesto dobre ťahalo. Po oddychu sa rozdelí na sedem častí a naolejovanými rukami sa vypracuje. Opäť nasleduje oddych, tentokrát pre cesto, a môže sa ísť ťahať. "Cesto vyložíme na obrus, takto krásne, ja tak zvyknem, že trikrát odtiaľto a trikrát odtiaľto," radí Irénke.
Bez štrúdle nie je sviatok
V Iži si život bez štrúdle nevedia predstaviť. "Bárjaký sviatok je, bez štrúdle nemôže byť – tvarohové, makové, orechové, kapustové, jablkové," hovorí miestna. A aby diváci videli, že príprava štrúdle nie je žiadna veda, piekli sa priamo pred ich očami. Ďalšie gazdinky z Iže a okolia ich doma pripravovali do zásoby.
Plnka je základ, ale aj tajomstvo
Recepty na plnky sa v rodinách dedia z generácie na generáciu. "Tvaroh, vanilkový cukor, vajcia, smotana, soľ, hrozienka, kryštáľový cukor, citrónová kôra, nesmieme to veľmi rozmačkať, len tak jemne," prezrádza Attila Dikácz, účastník štrúdľového festivalu, svoj recept na tvarohovú plnku.
Veronika Manet, dcéra pani Irenky, sa zas učila od svojej mamy. "Stále som pozerala, ako to robí," hovorí. Irénke záleží na tom, aby sa tradícia pečenia štrúdle zachovala aj pre budúce generácie. "Nie v každom dome robia štrúdľu a bola by som rada, keby sa to mladí naučili."
A tak sa festival v Iži nestáva len oslavou chutí, ale aj snahou udržať jedinečné kulinárske dedičstvo pri živote.
Pozrite si archívnu reportáž, kde na Slovensku upiekli najdlhšiu štrúdľu: