Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na západe Slovenska čelia obyvatelia invázii komárov. Starostovia sú nahnevaní
Zdielať na

Na západe Slovenska čelia obyvatelia invázii komárov. Starostovia sú nahnevaní

ZÁHORIE / Na Záhorí je invázia komárov. Štáb TV JOJ to zažil na vlastnej koži. Postavil sa v záhrade ku kríkom a do pár sekúnd ich desiatky doštípali do krvi. Pracovníci z bratislavskej župy tvrdili, že župa je proti chemickým postrekom. Starostovia sú nahnevaní, že župa Juraja Drobu nekoná, komáre nielen im strpčujú život, ale sú nakazené a sú prenášačmi chorôb.

Vo Vysokej pri Morave sa stretli starostovia obci so zástupcami VÚC v Bratislave, aby riešili problém premnoženia komárov. Všetkých starostov šokovalo, keď od zamestnankyne VÚC počuli radu, čo majú urobiť. "Nech sa odsťahujú," povedal jeden starosta "Ja teraz dám na webovú stránku, čo ste povedali, že ľudia sa majú odsťahovať," odpovedal druhý. 

Komáre nielen štípu, ale prenášajú aj choroby. "Uštipol má infikovaný komár, rana sa mi zapálila, začalo mi to vodnatieť, hnis mi odtiaľ tiekol. Potom to zatvrdlo a pani kožná má poslala na chirurgiu a bolo to odstránené," opisuje obyvateľka obce Vysoká pri Morave, Hana. 

"Choroba dirofilarióza je už v našom katastri, bolo potvrdené, že nosičom sú komáre, a je to veľmi nebezpečná choroba pre ľudí a hlavne pre malé deti," povedal starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran. V obci Suchohrad, v mŕtvom ramene Moravy, je potencionálna liaheň komárov. "Situácia je veľmi vážna a treba jednoznačne chemický postrek, je tam veľká pravdepodobnosť šírenia sa chorôb. Ja nie som nejaký žobrák, čo žobre o nejaký postrek. Keď niečo poviem, tak to má váhu," hovorí starosta obce Suchohrad Jozef Temer. "Župan Juraj Dropa v súvislosti z náhlym premnožením komárov v povodí rieky Moravy, zvoláva na stredu krízový stav," informuje hovorkyňa VÚC Bratislava Lucia Forman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy