Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Osadenie trávnika na Námestí slobody stálo tisíce eur. Teraz to tam vyzerá ako na Sahare
Zdielať na

FOTO: Osadenie trávnika na Námestí slobody stálo tisíce eur. Teraz to tam vyzerá ako na Sahare

BRATISLAVA / Veľká revitalizácia Námestia slobody v Bratislave má jednú malú kozmetickú chybu. Aj takto by sme mohli pomenovať osadenie trávnika, na ktorom sa víkendové horúčavy výrazne podpísali. Nový trávnik za niekoľko tisícok eur niekto zabudol polievať.

V rámci revitalizácie Námestia slobody za približne 700 000 eur sa okrem iného, vysadilo aj približne 5000 metrov štvorcových kobercových trávnikov so závlahou. Poslednému osadenému trávniku o veľkosti asi 600 metrov štvorcových sa ale akosi nedarí. Ktosi to jednoducho zabudol polievať. Nedostatok vody v tomto prípade potvrdili aj záhradkári TV JOJ z relácie Nová záhrada. "Sa mi tak javí, že ten trávnik je naozaj po tej pokládke nebol dostatočne poliaty, možno vôbec," skonštatoval František Laššák, záhradný realizátor. 

To ale nie je jediný problém tohto trávnika, ktorého osadenie stálo približne 5-tisíc eur. Podľa našich odborníkov na záhradu trávnatý koberec nebol ani správne položený. "Často sa s tým stretávame aj u laikov, oni tie koberce iba položia, jednoducho ich nakladú jeden vedľa druhý. Tam potom stačí, že to len trochu prischne a už sa tie koberce zmršťujú. Pri dobre založenom trávniku, keď ho teda natĺkate, dáte si tú prácu, treba to ešte povalcovať na záver, nech z toho je kompaktná plocha, ako také cesto na plechu. Akonáhle sú to len samostatne stojace dielce ako v tomto prípade, tak dôjde k tomuto efektu," vysvetlil Martin Čurda, záhradný architekt. 

"Každopádne sú tu aj ďalšie drobné chybičky, ktoré by na takejto ploche nemuseli byť," dodal Laššák. Jednu naši záhradkári odstránili priamo na mieste. Závlahovú trysku prekrýval položený trávnik. "Potom, keď to prekrýva, tak to ani nemôže správne zavlažovať," poznamenali. 

"Funkčnosť závlahového zariadenia, ktoré sa nachádza v zemi, ešte v piatok počas kladenia trávnatého koberca vyskúšali, ale cez víkend prišlo pravdepodobne k jeho poruche, a za ten čas sa trávnik dostal do stavu, ktorý momentálne všetci vidíme," vyjadril sa k situácii hovorca mesta Peter Bubla. Ak sa trávnik do niekoľkých dní nepozviecha, dodávateľ prisľúbil, že ho na vlastné náklady vymení. "V najbližších dňoch bude prebiehať intenzívne zavlažovanie, pokiaľ to trávniku neprospeje, bude na náklady dodávateľa vymenený za nový," uviedla spoločnosť HB Reavis Slovakia. 

Správne zavlažovanie trávnika

Trávnik už začali intenzívne zavlažovať, no nevybrali si na to práve v najideálnejší čas. Trysky išli naplno na pravé poludnie. "Čo je najdôležitejšie, nezalievať takto okolo pol druhej, keď je výpek a slnko stojí najvyššie, lebo naozaj vtedy môže najviac trpieť," upozornil Čurda, záhradný architekt. Ak teda nechcete, aby v týchto horúčavách váš trávnik takto dopadol, polievajte ho ideálne skoro ráno alebo neskoro večer. "Alebo kľudne v noci, ten trávnik potrebuje skôr veľký interval. Nie zalievať päťkrát, šesťkrát za deň v malých dávkach ale menej, často a veľmi výdatne," poradil ma záver. 

Pozrite si rozhovor o tom, čo robiť, aby rastliny prežili práve v zime: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy