Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Desiatky pediatrov v dôchodkovom veku zatvárajú ambulancie. Nových je na Slovensku nedostatok
Zdielať na

Desiatky pediatrov v dôchodkovom veku zatvárajú ambulancie. Nových je na Slovensku nedostatok

BRATISLAVA / Časovaná bomba tesne pred výbuchom - takto to podľa pediatrov vyzerá v ich rajóne. Už dnes majú niektorí pediatri cez 1500 pacientov a denne musia odmietať nových. Ak by teraz odišli do penzie všetci pediatri v dôchodkovom veku, systém by vraj padol na kolená.

Pediatri už niekoľko rokov avizujú, že je situácia naozaj vážna. Teraz sa situácia len zhoršuje, keďže viac ako 50 percent pediatrov na Slovensku je v dôchodkovom veku. Denne tak zatvárajú ambulancie. Už len čísla za posledné mesiace tohto roka hovoria o tom, že zavrela takmer len desiatka pediatrov v Bratislavskom kraji, a to sme len v polovici roka. "Už za minimálne posledných 4-5 rokov pozorujeme trend zrušovania ambulancií bez toho, aby vznikali nové. Respektíve ten pomer je tak nefér v prospech tých zanikajúcich, že tie problémy, ktoré rodičia zažívajú, existujú," vyjadrila sa k problému Jana Ježíková, riaditeľka Odboru zdravotníctva BSK. 

Aj pediatrička Katarína Šimovičová prijíma denne množstvo telefonátov nespokojných rodičov, ktorí nemajú pre svoje dieťa lekára. Aj ona patrí medzi tých, ktorí majú v Bratislavskom kraji viac ako ideálnych tisíc pacientov. "Mám už skoro 1700, čo je úplne neúnosné. Toto sa dá zvládať len extrémne ťažko," povedala.  

Ideálne na tom nie sú ani pediatrické ambulancie v iných krajoch Slovenska: 

TV JOJ

Situáciu na Ministerstve zdravotníctva SR vraj riešia akútne a možno už do septembra sa podarí dať dokopy legislatívu, ktorá by uľahčila a spríjemnila pediatriu aj pre medikov. Tí si totiž tento odbor veľmi často nevyberajú. "Treba si povedať, že problém s pediatrami a špecialistami je v celej Európe. My nie sme výnimkou. To, že máme prestarnutých pediatrov a je ich nedostatok, je problém aj okolitých krajín. My sa snažíme komunikovať s hlavným odborníkom pre pediatriu, snažíme sa nachádzať riešenia," povedala k aktuálne stavu s pediatrami ministerka Andrea Kalavská.  

Dovtedy ale musí ministerstvo riešiť akútnu situáciu. Ak by totiž zavreli všetci pediatri, ktorí už dnes ordinujú v dôchodkovom veku, bez lekára by ostalo asi 500 tisíc detí na Slovensku. "Pediater ma naozaj ťažké srdce zavrieť tú ambulanciu, keď ešte trocha vládze. A ak vie, že sa nebude mať o jeho deti kto postarať," poznamenala hlavná odborníčka pre pediatriu Elena Prokopová. 

Pediatri avizujú aj iný problém, a to chýbajúce zdravotné sestry. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy