Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tropické teploty udreli. Tento deň bude najhorúcejší v týždni
Zdielať na

Tropické teploty udreli. Tento deň bude najhorúcejší v týždni

BRATISLAVA / Víkend nám ponúkol horúce júnové počasie a nový týždeň bude v tomto extra teplom duchu pokračovať. Budeme pod vplyvom slabnúcej oblasti vysokého tlaku vzduchu, ale vo vyšších vrstvách atmosféry sa bude nachádzať tlaková níž. Po jej prednej strane k nám bude od juhozápadu prúdiť teplý až veľmi teplý vzduch, ale zároveň sa bude tvoriť oblačnosť s prehánkami a búrkami.

V pondelok bude teplomer ukazovať od 25 na severe po 32-33 °C na juhu. V utorok a v stredu to bude veľmi podobné, ale objaví sa viac prehánok a búrok, lokálne aj intenzívnych. Bude veľmi teplo a miestami aj dusno. Vyzerá to tak, že nás čaká prvá vlna tepla v tomto roku. "Od pondelka budú postupne teploty stúpať a zatiaľ to vyzerá, že v sobotu a v nedeľu by malo byť až 36 °C, ale môže byť aj teplejšie, až do 37°C," vraví meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia.

Postupne od stredy by mali pribúdaj aj búrky. Vyskytovať sa môžu aj výraznejšie zrážkové úhrny, zosilnenie vetra a aj krupobitie. 

Čo to vlastne vlna tepla je? "Tento pojem nemá striktnú definíciu, ale ide o obdobie nezvyčajne teplého a aj vlhkého počasia, ktoré sa na danom mieste vyskytuje niekoľko dní. Predpokladáme, že počas nasledujúce týždňa sa na našom území budú vyskytovať dni s teplotou až do 35°C a je teda reálne možné, že na juhu našej krajiny sa vyskytne prvá vlna tepla," vysvetľuje Jarošová s tým, že sa pridajú už aj tropické noci. Tie sa definujú vtedy ak teplota v noci neklesne pod 20°C. 

Zvyčajne sa totiž v tomto období maximálna teplota na juhu pohybuje od 23 -25°C, budeme teda vysoko nad dlhodobým priemerom. Nezabúdajme teda: veľa piť, aby sme neboli dehydrovaní, chrániť sa pred páliacim slnkom okuliarmi a pokrývkou hlavy, nepohybovať sa po uliciach okolo poludnia a používať kvalitný UV krém, lei UV index bude dosahovať tiež veľmi vysoké hodnoty, viac ako 7. Čakajú nás teda horúčavy. a to sme ešte pred 10 dňami mali dennú teplotu horko-ťažko 11°C. 

Schladiť nás môže aj klimatizácia. Netreba to však preháňať. Teplotný rozdiel medzi vonkajšou teplotou a klimatizovaným priestorom by nemal byť viac ako 5 až 7 stupňov. "V aute si púšťajte klímu na 10 až 15 minút v rámci jednej hodiny a to tak, aby nefúkalo na posádku auta," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Rozšírenú predpoveď počasia  nájdete TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy