Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vodiči, pozor: Toto sú spôsoby, ako môžete zaplatiť pokutu za priestupok
Zdielať na

Vodiči, pozor: Toto sú spôsoby, ako môžete zaplatiť pokutu za priestupok

BRATISLAVA / Zastavia vás policajti a dostanete pokutu. Je jasné, že ak sa nechcete dostať do problémov, tak ju musíte vyplatiť. Aké máte možnosti na jej zaplatenie?

Pozrite si autentické policajné video, ktoré nakrútili diaľniční policajti z Malaciek. Na diaľnici D2 namerali auto, ktoré sa po diaľnici rútilo vyše 200 kilometrovou rýchlosťou. Od policajtov vodič dostal 650 eur pokutu, ktorú zaplatil v hotovosti na mieste a pokračoval v jazde. Nie každý však nosí takúto sumu v peňaženke. Keď nemáte peniaze v hotovosti môžete si ich za určitých okolností ísť vybrať aj z bankomatu. "Policajt môže páchateľa priestupku odprevadiť k bankomatu , vždy to však závisí od plnenie konkrétnych úloh v reálnom čase," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Ďalšia možnosť je, že zaplatíte pokutu kartou a to priamo u policajtov. To sa dá ale len v prípade, že je hliadka vybavená terminálom. "V súčasnosti má polícia k dispozícii 51 kusov platobných terminálov, ktoré sú rozmiestnené v rámci všetkých krajských riaditeľstiev Policajného zboru," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Momentálne sa plánuje navýšenie platobných terminálov o 100 kusov a v budúcnosti by ich malo byť až 1400. V prípade, že nemáte hotovosť a policajná hliadka terminál, sú aj iné možnosti. "Ak nemôže páchateľ priestupku zaplatiť pokutu na mieste, policajt mu vydá blok na pokutu na mieste nezaplatenú s poučením o spôsobe zaplatenia pokuty, o lehote jej zaplatenia a následkoch nezaplatenia pokuty," informovala  Baloghová. 

Potom máte 15 dní od spáchania priestupku na to, aby ste pokutu zaplatili, inak polícia pristúpi k jej vymáhaniu. "V prípade, že účastník konania nemá možnosť zaplatiť uloženú pokutu v stanovenej lehote je oprávnený sa obrátiť na sekciu ekonomiky Ministerstva vnútra SR, so žiadosťou o splátkový kalendár," dodala policajná hovorkyňa. O takejto žiadosti sa rozhoduje v každom prípade individuálne. Vo všeobecnosti však platí, že ministerstvo vnútra umožní splácať pokutu v splátkach len v obzvlášť závažných prípadoch, najmä v ťažkých sociálnych situáciách. V minulom roku o takúto možno požiadalo až 2 170 priestupcov a 1 270 z nich ministerstvo aj vyhovelo a žiadosti schválilo. 

Vodiči, pozor na pokuty za diaľničné známky. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy