Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Marček z prípadu vraždy Kuciaka: Chcem, aby ich rodiny vedeli, kto to urobil, prečo a ako
Zdielať na

Marček z prípadu vraždy Kuciaka: Chcem, aby ich rodiny vedeli, kto to urobil, prečo a ako

VELKá MAČA - Televízia JOJ získala ďalšie skutočnosti, ktorými Miroslav Marček opisuje pozadie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Polícia od apríla dôkladne preveruje, či Marček vraždu vykonal tak, ako to vyšetrovateľom opísal v deň, keď sa rozhodol ku všetkému priznať. Marček polícii uviedol aj dôvod, prečo sa rozhodol objasniť vraždu.

Miroslav Marček mal fyzicky vykonať vraždu Jána a Martiny. Už dva mesiace vyšetrovatelia dôsledne overujú jeho tvrdenia o kompletnom priebehu vraždy. Podľa zistení TV JOJ vyšetrovaciemu tímu povedal aj dôvod, prečo sa rozhodol vypovedať. Otázku mu mal položiť pri výsluchu dozorový prokurátor približne takto: "Prečo ste sa rozhodli priznať sa?"  Marček odpovedal: "Ja si myslím, že rodina si zaslúži vedieť, čo sa stalo, ako sa to stalo a kto to spravil."

​To, že sa Marček priznáva k úkladnej vražde dvoch mladých ľudí, polícii nestačí. Vyšetrovatelia jeho opis overujú dôkazmi, ktoré zaistili priamo na mieste činu aj inde. Marčekove priznanie má nezrovnalosti. Tie analyzujú znalci z odvetvia balistiky aj súdni lekári.

Nezrovnalosti vo výpovedi 

Výpoveď obvineného Marčeka sa rozchádza v tom, koľkými strelami zasiahol novinára. Nesedí počet nábojníc, počet zástrelov. Tvrdí, že Jána strelil do hrude a čo je podstatné, že mu dal ranu istoty. Lenže, lekári u novinára iný zásah ako do hrudníka nenašli. Na Martinu vystrelil len raz, to sedí. "Tam, kde som mieril, som aj trafil. Videl som aj patologickú správu a neviem si to vysvetliť. Otvor po projektile som nevidel. Vystrelil som trikrát," priznal Marček. 

Toto je zásadná otázka, ktorú si Marček kladie spoločne s vyšetrovateľmi aj s prokurátormi. V jednom prípade musela jeho podomácky upravená zbraň s tlmičom naraz vystreliť dva náboje, potom jeden a ešte raz. No už posledný výstrel išiel bez toho, aby strela vyletela von. Záhada, ktorú si podľa opisu strelca s porovnaním dôkazov vie ťažko predstaviť aj špecialista na predaj zbraní František Gajdoš: "Ak by bola v zbrani zaseknutá strela a vystrelíte ďalší náboj, s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k vážnemu poškodeniu, až k devastácii hlavne. Je potrebné dodať, že ak sa náboj zasekol v hlavni, tak pravdepodobne z dôvodu, že bol slabý, lebo upravovali jeho náplň."

Vražda na druhý pokus

Marček vysvetľuje, prečo zobral úlohu strelca a jeho bratranec bol šofér. Vraj žiadny plán nemali, tak im to vyšlo. Zsuzsovú, ktorá má byť s Kočnerom objednávateľkou vraždy, nepozná, o Kočnerovi vedel z médií. To, že vražda ide údajne pre nejakého Rusa, prečo a koľko za ňu dostanú, vraj vedeli len od sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa. S ním sa poznali. 

Vraždy vykonali až na druhý pokus. Vraj preto, že Martina bola vždy v dome pri Jánovi. Andruskó to ale súril, ani v osudný večer Martinu vraj zavraždiť neplánoval, prečo to urobil, policajtom vysvetľuje približne takto: "Ja som sa snažil predísť zabitiu tej ženy. Keď odišla na WC, zabúchal som na dvere. Keď Ján Kuciak otvoril, strelil som mu do hrude. A ako pootvoril dvere, uvidel som, že tam stojí aj Martina Kušnírová."

Rodiny Jána a Martiny dôverujú vyšetrovateľom, ktorí pracujú na objasnení vraždy. Polícii rozpory v Marčekových tvrdeniach rozlúsknu až znalci. 

Pozrite si súvisiacu reportáž z výpovede obvineného Marčeka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy