Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekári prichádzajú s novinkami pre deti a ich rodičov. Týkajú sa vyšetrení a návštevy urgentného príjmu
Zdielať na

Lekári prichádzajú s novinkami pre deti a ich rodičov. Týkajú sa vyšetrení a návštevy urgentného príjmu

BRATISLAVA / Deti v Národnom ústave detských chorôb si odteraz budú môcť niektoré vyšetrenia vyskúšať na maketách. Lekári týmto dúfajú, že potom pri náročnejších vyšetreniach budú musieť uspávať oveľa menej detí. Spúšťajú aj aplikáciu, ktorá vyhodnotí, či je stav dieťaťa taký vážny, aby s ním rodičia navštívili urgentný príjem.

Kópie zariadení, ktorých sa obvykle detskí pacienti boja, budú úplne identické ako tie naozajstné a budú vydávať aj rovnaké zvuky. Lekári musia pre strach detí, mnohé z nich uspávať. "Ak by mali prístroje, ktoré sú proste ako keby pre ne ihrisko zistia, že to nič hrozné nie je,"  vyjadril sa Marián Hargaš, zástupca prednostu Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny LF UK, SZU a NÚDCH Bratislava. 

Skúsený anesteziológ zažil, že aj malé deti zvládli rôzne vyšetrenia, ako napríklad magnetickú rezonanciu, ak sa odbúral stres. "Máme rekord aj, že dvojročné deti uležali veľké vyšetrenia," poznamenal Hargaš. Okrem toho pripravujú pre rodičov aj edukačné videá s odborníkmi a aj videá, kde budú detskí herci deťom vysvetľovať, čo presne vyšetrenie obnáša. 

Ísť s dieťaťom na urgent alebo to zvládnem s ním doma? Toto je častá otázka mnohých rodičov. Tú by mala zvládnuť vraj nová aplikácia. Zatiaľ ide len o demo verziu. "Vyvolíme si dieťa, veľmi vysokú teplotu. Bude sa nás aplikácia pýtať, či má vedomia," povedala Zuzana Čižmáriková z NÚDCH. Niektoré prípady musia potom čakať na urgentne dlhšie, pretože sa prednostne berú akútne prípady. "Máme mesiace, keď 30 percent pacientov až 50 odíde z oddelenia urgentného príjmu bez predpísaného receptu. To znamená, že s tým rodičom bol vykonaný iba pohovor," dodal Ladislav Kužela, generálny riaditeľ NÚDCH.

Pohotovostné lekárne vraj nie sú dostatočne využívané. Viac v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy