Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Starostovia na východe podpísali petíciu. Chcú zmenu volebných obvodov
Zdielať na

Starostovia na východe podpísali petíciu. Chcú zmenu volebných obvodov

JASENOV / Starostovia z východného Slovenska sa v Jasenove podpisovali pod petíciu za zmenu volebného systému. Pri voľbách do Národnej rady máme totiž iba jeden volebný obvod. V Európe sme tak unikátom. Podľa petičného výboru ak zmena prejde, do parlamentu sa dostanú zástupcovia z každého regiónu podľa toho, aký je veľký.

Petíciou chcú dosiahnuť zmenu volebného zákona, aby na Slovensku nebol jeden volebný obvod, ale osem, tak, aby kopírovali jednotlivé kraje. Podľa petičného výboru je Slovensko jednou z mála krajín Európy, kde si poslancov Národnej rady volíme vrámci celej krajiny. Napríklad v Česku je volebných obvodov 14, v Maďarsku až 106. "Aby si ľudia v krajoch mohli voliť svojich, ktorí budú zastupovať kraje zo 150 poslancov je 54 z Bratislavy, dva najmenšie kraje majú 24 poslancov a rovnako 24 majú aj najväčšie kraje, teda Prešov a Košice," uviedol Michal Kaliňák, predseda petičného výboru.

Starostovia z východného Slovenska sa stretli v Jasenove. Mnohí sa pod petíciu podpísali. "Keď bude viac obvodov, tak sa dostane človek, ktorý je náš, z nášho regiónu a bude s nami súcitiť," povedal Ján Vajda, starosta obce Belá nad Cirochou. "Tých, čo volíme, sú veľmi ďaleko od nás. A keď niečo chceme, musíme sa nakontaktovať na predsedov strán," dodala Ľuboslava Hofericová, starostka obce Lackovce. 

Na petícii o zmene volebného zákona už svieti 6-tisíc podpisov. Zbierajú ich prostredníctvom internetu, ale aj hárkami. "Chceme, aby sme mali do jesene 100-tisíc podpisov. Petícia by mohla byť na jeseň v NR SR," dodal Michal Kaliňák.

Poslanci podpísali školský zákon aj napriek tomu, že ju podpísali tisíce ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy