Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Počet onkologických pacientov stúpa. Pri liekovej politike nastal stav ako pri hre ping-pong
Zdielať na

Počet onkologických pacientov stúpa. Pri liekovej politike nastal stav ako pri hre ping-pong

BRATISLAVA / Presne pred rokom onkologické pacientské organizácie adresovali ministerke zdravotníctva ostré slová. Vytkli jej, že v onkológii zaostávame. Chýbajú inovatívne lieky dostupné na výnimky, chýbala prevencia aj národný onkologický plán. Po roku opäť bilancujú. Ministerka prijala ich pozvanie a spolu odškrtli čo sa zmenilo a tiež priblížila, aké zmeny ešte chystá .

S odstupom jedného roka sa pacientské organizácie ministerke zdravotníctva poďakovali, aj keď s výkričníkom. "Za ten rok sa veľmi veľa zmenilo. Spustilo to obrovskú komunikáciu, spustilo to obrovské množstvo spolupráce, spustili sa preventívne programy, prijal sa národný onkologický plán, spustili sa revitalizácie onkologických registrov," vymenovala Jana Špánková, prezidentka O.Z. Europacolon. Z 15 požiadaviek pacientských organizácií tri ministerstvo splnilo. Pri liekovej politike ale nastal stav ako pri hre ping-pong. "Až 65 percent onkologicky inovatívnych liekov pre slovenského pacienta je nedostupných," uviedla Jana Špánková. "Vy máte jeden rozpočet. Čo z toho kúpite? Lineárne urýchľovače, lieky, postele, kardiovaskulárne lieky, onkologícké. Také, že len 65 % dostupných. Tu musí byť nejaká systémová lieková politika, nie hurá systém, aby som bola za peknú," povedala Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva SR. 

​Onkologický pacienti sa chytajú aj slamky. Chcú žiť plnohodnotne a ak počujú o liekoch, ktoré v iných štátoch ľudom zaberajú a vyliečili sa, chcú ich tiež. "Prečo má byť rozhodovanie v systéme výnimiek v rukách poisťovní, keď je lekár ten, kto je najväčší odborník. Takže toto by sme tiež veľmi radi poprosili ministerstvo, aby sa začala diskusia," žiadala Miroslava Fövényes, O. Z. Lymfoma Slovensko. 

Počet onkologických ochorení u nás každoročne stúpa. Prioritne nás valcuje gastroenterologický trak, rakovina žalúdka, pankreasu a čriev. "Počet pacientov sa medziročne neustále stupňuje a vidíme to na tom, že nápor na pracoviskách, ako je oddelenie ambulantnej chemoterapie je v porovnaní za ostatných päť rokov najvyšší a počet denne podaných liečob narástol v priemere až o 10 percent. To znamená, že vydíme, že výskyt je väčší," povedal Tomáš Alscher, generálny riaditeľ NOÚ. 

"Spúšťame na jeseň pilot v Národnom onkologickom ústave, kde budú lekári viesť hlasové nahrávky, ktoré sa postupne budú nahrávať, aby sme ich postupne administratívne odbremenili," dodala ministerka zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy