Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mimoriadna situácia v Mojtíne. Hrozí pád brala na cestu
Zdielať na

Mimoriadna situácia v Mojtíne. Hrozí pád brala na cestu

MOJTÍN / Obec Mojtín vyhlásila mimoriadnu situáciu. Dôvodom je bralo Smetlička, ktoré sa nachádza nad jedinou prístupovou cestou do tejto dediny v Púchovskom okrese. Podľa zistení odborníkov hrozí, že skaly z neho sa môžu zrútiť na vozovku.

Počas minuloročnej jesene horolezci, zavesení na lanách, pracovali na sanácii brala. Takže zhadzovali dolu uvoľnené kusy skál, ktoré by mohli padnúť na cestu. K súčasnému krízovému stavu prispelo upršané májové počasie. "Do nášho brala vteká táto voda a prirodzene so sebou berie aj čiastočky piesku a drobných skál a vymýva nám tento priestor. Jedná sa o geologickú trhlinu," informuje starosta obce Mojtín František Staňo. 

"Je len otázka času, kedy sa toto všetko môže zosypať," myslí si Stanislav Gombár, obyvateľ obce. Geologický prieskum potvrdil hrozbu, ktorá visí nad cestou. Skala je v pohybe. "V priebehu 15 rokov sa táto trhlina zväčšila o 12 centimetrov," dodal starosta. Ľudia, ktorí bývajú v dedine Mojtín hovoria, že pohľad na toto bralo im naháňa veľký strach. "Sme namontovali pod bralo betónové zábrany, vybudovali sme ochrannú sieť a namontovali sme dopravné značky," uviedol Staňo. 

Obec má už pripravený časový harmonogram prác, ako aj rozpočet a projekty, aby mohli situáciu riešiť. No pred samotnou sanáciou musia ešte vybudovať novú náhradnú cestu do dediny. A tú pôvodnú na čas uzavrú. V záverečnej etape, po vyčistení, musia tento skalný masív ešte zasieťovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy