Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stretnúť medveďa prestáva byť niečím výnimočným. Sú tieto zvery premnožené?
Zdielať na

Stretnúť medveďa prestáva byť niečím výnimočným. Sú tieto zvery premnožené?

Archívna reportáž

ZÁVOD / Stretnúť medveďa hnedého v severných okresoch Slovenska už nie je ničím výnimočným. Ľudia rátajú s tým, že musia byť ostražití. O to väčším prekvapením bol výskyt medveďa neďaleko Bratislavy a to až v dvoch prípadoch. Kým poľovníci vyzývajú kompetentných, aby sa k tomu nesprávali ľahostajne, na ministerstve životného prostredia v tom žiaden problém nevidia a sú presvedčení, že znižovanie ich počtov nie je absolútne prípustné, keďže ide o chráneného živočícha

Neďaleko obce Závod fotopasca nasnímala medveďa pri krmelci. Poľovníci zostali z toho poriadne prekvapení, lebo takáto zver nepatrí do ich revíru. "Asi prebieha ruja a ten medveď je stále v pohybe len sem zavandroval a odišiel preč," uviedol Marcel, poľovník z obce Závod. "Podľa mňa sú medvede na Slovensku premnožené niekoľkonásobne, ako je to únosné," tvrdí poľovník Štefan Pavelka. Podľa poľovníkov medveď na mieste zanechal svoju stopu. Okrem toho bolo vidieť na niekoľkých miestach aj trus.

​Nad vinohradom v katastri mesta Pezinok fotopasca zachytila medveďa. Stalo sa to len pár dni potom, ako zaznamenala výskyt medveď na Záhorí. "Môže to byť ten istý medveď, keďže aktuálne prebieha obdobie ruje, ale nemusí to tak byť, to by museli povedať odborníci," informovala Martina Hustinová, vedúca odboru poľovníctva a strelectva Slovenského poľovného zväzu. Fakt, že medveď bol vo vinohrade, kde sa pravidelne pracuje, malo na ľudí negatívny vplyv. "Naše pracovníčky sa boja pracovať v týchto miestach a máme aj problém so zamestnancami, lebo máme tu elektrické ohradníky a majú strach," objasnil Michal Pavelka, vinohradník a vinár z Pezinka. 

​Na Slovenskom poľovníckom zväze povedali, že pre nich výskyt medveď pri Bratislave nebol žiadnym prekvapením. "Nie sú regulované v takých počtoch ako by sa mali a ten prírastok medveďov každoročne stúpa. V posledných rokoch sa počty prípadov výskytu medveďov v intravilánoch obcí, ale aj zrážok medveďov s vlakmi a autami znásobuje," potvrdila Martina Hustinová.

Kým poľovníci tvrdia, že ich počty z roka na rok stúpajú na ministerstve životného prostredia to vidia inak. "Koncom roku 2016 a začiatkom roku 2017 bolo 1250 medveďov a je stabilizovaná táto populácia," dodal Tomáš Ferenčák, hovorca ministerstva životného prostredia SR. 

Nečakané stretnutie turistov s medveďom v Beskydách pripravilo pre rodinu nádherný zážitok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy