Je to oficiálne! Slovenská bryndza patrí nám!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: land.gov.sk
Okrem Skalického trdelníka a parenice máme zápisanú v registri už aj našu bryndzu.
„Som veľmi rada, že k Skalickému trdelníku len nedávno pribudol ďalší výrobok – Slovenská parenica a dnes aj naša typická Slovenská bryndza. Teším sa z tohto úspechu a verím, že čoskoro do zoznamu pribudnú aj ďalšie tradičné slovenské výrobky,“ vyjadrila sa ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová.
Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými krupičkami. Podiel hrudkového syra je väčší ako 50%. Svoju jedinečnú príjemne kyslú, mierne pikantnú a slanú chuť dostane po mletí vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra.
Jej charakteristické senzorické vlastnosti sú dané prirodzenou mikroflórou a obsahuje prirodzené široké spektrum mikroorganizmov. O Slovenskej bryndze sa hovorí ako o prvom slovenskom vynáleze, ktorého autorom je Ján Vagač. Vymyslel ju, keď hľadal riešenie, ako konzervovať ovčí syr.
Tak vznikla roku 1787 prvá slovenská bryndziareň v Detve. Už pred 1. svetovou vojnou sa vyrobilo priemerne 3,5 mil. kg Slovenskej bryndze, z čoho sa viac ako 2/3 vyviezli mimo územia Slovenska, najviac do Rakúska a Maďarska. Dôkazom tradície Slovenskej bryndze je aj jej používanie pri príprave tradičných slovenských špecialít.