Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krása Slovenského raja trochu inak. Zažiť ju môžte priamo z hladiny Hornádu
Zdielať na

Krása Slovenského raja trochu inak. Zažiť ju môžte priamo z hladiny Hornádu

PRIELOM HORNÁDU / Atraktívny prielom Hornádu v Slovenskom raji si už po vlastných nohách prešli zrejme všetci správni turisti. Vďaka ochranárom si túto roklinu teraz môžete vychutnať úplne inak. Priamo z hladiny Hornádu. Vodáci túto atrakciu otvorili až teraz, hoci sezóna odštartovala už prvého mája. A aj keď Slovensko potrápili lejaky, Hornád mal v oblasti národného parku doteraz nízku hladinu.

Splav Hornádu v Slovenskom raji je pre vodákov atraktívny hneď z dvoch dôvodov: prvým je prostredie, druhým časové obmedzenie. Sezóna splavu totiž trvá od mája do konca októbra. Aj to musí mať hladina minimálnu výšku 70 centimetrov. Všetkému šéfuje príroda. 

"Niekedy je rok, že sa splavuje len pár dní z toho polroka. Tá príroda nám určí tú hranicu či sa môže, či sa nemôže splavovať," vraví Róbert Javorský zo Správy národného parku Slovenský raj. 

Ak rieka dovolí, tak sa vodáci môžu tešiť aj na nádhernú scenériu. Splav je vhodný aj pre laikov, no odborný dozor potrebujú. "Kvôli stabilite je lepšie kľačať pod tou sedačkou. Držanie pádla, hore držím za tú hrušku, dole zhruba v strede tej čiernej časti. Jeden pádluje na pravej strane jeden na ľavej," vysvetľuje inštruktor Lukáš Koštenský. 

"Celý tok je monitorovaný. Aby sme vedeli či ten čierny splav niekto nevykonáva. Sme prekvapení, možno že za celú tú trojročnú existenciu možno tri prípady sa vyskytli. To je máličko, tá disciplína je fakt dobrá," priznal riaditeľ správy národného parku Tomáš Dražil. 

Vstupenka na splav stojí 10 eur. Rezervovať si termín je potrebné na Správe národného parku Slovenský raj. Vyzbierané vstupné sa podľa ochranárov investuje na čistenie a zveľaďovanie Prielomu Hornádu.

Splav ale nie je len výsada letného počasie. Taký Dunajec sa dá splavovať aj v zime. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy