Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viac ako polovica krajín sveta protestovala za klimatickú budúcnosť Zeme. Státisíce mladých vyšlo do ulíc
Zdielať na

Viac ako polovica krajín sveta protestovala za klimatickú budúcnosť Zeme. Státisíce mladých vyšlo do ulíc

BRATISLAVA / Státisíce mladých v piatok po celom svete vyšli do ulíc, aby opäť protestovali proti nečinnosti dospelých ohľadom klimatických zmien, alebo aspoň činnosti veľmi pomalej. Výnimkou nebolo ani Slovensko. Mladí takto vychádzajú do ulíc miest už druhýkrát a inšpirovala ich k tomu mladá Švédka Greta Thunberg. V Bratislave však prišlo už mladých menej ako v marci a aj samotnú Grétu medzitým podrobili ekologickej kritike.

​Mladých Bratislavčanov, nazvime ich ekologických záškolákov, došli podporiť aj ich kamaráti s bubnami z Nitry. A nie len oni. Medzi protestujúcimi sme našli aj najstaršiu účastníčku, ktorú pobavilo, že sme ju oslovili záškoláčka. Dôchodkyňa ale vie, prečo prišla. "Za posledných 30 rokov prijatých opatrení sa nesplnilo 80 percent," verí protestujúca dôchodkyňa. 


Celosvetové protesty nazývané Piatky za budúcnosť sú akciou študentov, ktorým nie je jedno, ako to s našou planétou dopadne a všeobecne svojim vládam odkazujú toto. "Máme niekoľko rokov, aby sme zachránili našu planétu. Neviem, prečo našu planétu takto ničíme," tvrdí účastníčka protestu. 

Celosvetovo ide už o druhý protest. Mladí na Slovensku zorganizovali pritom už tretí, okrem marcového aj aprílový. Kým v marci však prišlo cez tisíc ľudí, tak napriek dnešnému dobrému počasiu ani nie dvesto.

Aj zloženie demonštrujúcich bolo iné. Kým v marci to boli už tínedžeri ako Greta, v piatok bolo v Bratislave viac detí, ktoré prišli skôr vďaka ekologicky uvedomelým rodičom a učiteľom. "Je potrebné k tomu tie detí vychovávať, lebo je to na ich pleciach, v podstate my keď s tým nič nespravíme," myslí si protestujúca matka. 

Organizátorov ani skalných nižšia účasť v ich boji neodrádza. "Budeme pokračovať, snažiť sa rozvíjať naše hnutie," vyhlasuje spolu-organizátor Fridays for Future Jakub Andacký. 

Naraz sa protestovalo vo viac ako polovici krajín sveta

​V piatok sa protestovalo skoro v stodvadsiatich krajinách sveta a približne 1400 mestách. Všetkých inšpirovala aktivistka Greta Thunberg. 

Mladá Švédka takto každý piatok protestovala pred švédskym parlamentom s odôvodnením, na čo chodiť do školy, keď sa svet aj tak rúti do záhuby.

​Nobelová cena pre aktivistku?

noviny.sk

​Medzitým Gretu Thunberg navrhli na nobelovú cenu, ale už aj ona vie, čo je to kritika, nie len chvála. Na svojej ceste do Davosu ukázala na twitteri, ako raňajkuje. Kritici jej hneď vyhodili na oči, že bola obložená plastom a jedlom, ktoré musí na sever Európy precestovať polku sveta.

Táto negatívna informácia však neprevýšila pozitívny odkaz mladej Švédky. Medzitým Gréta upozornila svetových politikov, nerobte si so mnou "selfíčka" a neblahoželajte mi ale konajte.

Hrozí nám ekologická katastrofa, ktorú by mohli prežiť len myši a komáre. Viac v reportáži TV JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy