Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nádoby plné nebezpečného odpadu vyhádzané v turistickej oblasti. Hrozila ekologická katastrofa
Zdielať na

Nádoby plné nebezpečného odpadu vyhádzané v turistickej oblasti. Hrozila ekologická katastrofa

BRATISLAVA / Množstvo nádob plných nebezpečného odpadu vyhodil neznámy páchateľ pri turistickom chodníku v Bratislave. Policajti spolu s hasičmi miesto uzavreli. Pri neodbornej manipulácií hrozila ekologická katastrofa.

Približne 20 sudov s nebezpečným obsahom našli náhodní okoloidúci neďaleko rekreačnej cestičky ktorá vedie z Lamača cez Partizánsku Lúku až k Železnej studienke. Neznámy páchateľ alebo skôr páchatelia tam na troch rôznych miestach vzdialených niekoľko 10 metrov od seba nechali "bordel v tráve". Sudy museli priviezť na aute s prívensým vozíkom alebo v dodávke. Ako nádoby z auta vyhadzovali časť obsahu sa vylial aj do prírody.

Okolie, kde sa našli sudy s neznámou látkou policajti uzavreli a špecialisti z nich odobrali vzorky na ďalšiu expertízu. "Ide o odpady rôzneho charakteru, nie len ropné. Sú tekutého skupenstva s tým, že ide o látky ktoré sú nebezpečné pre životné prostredie predovšetkým pre vodu," uviedol Mário Kern, riaditeľ odboru environmentálnej kriminality prezídia PZ SR. Podľa predbežných informácií ide o sudy, ktoré boli naplnené starým motorovým olejom a starou farbou. Či sa v nich nachádzali ešte aj iné nebezpečné látky ukáže ďalšie skúmanie."Vzhľadom na to, že ide o miesto, kde je pohyb občanov, bolo by určite vhodné, pokiaľ si niečo v posledných dňoch všimli, že sa po tejto lokalite pohybovali motorové vozidlá, ktoré viezli takéto sudy, aby to nahlásili na 158. Podľa predbežne zistených informácií sú tam niekoľko dní, určite menej ako 5," povedal Mário Kern.

"Našťastie nedošlo k nejakej kontaminácií územia. Došlo k odobratiu vzoriek, sudy sa odvezú a začne pátranie. Naozaj je neuveriteľné, že niekto cíti potrebu priniesť akurát do parku do potoka a lesa takýto odpad," informoval Rudolf Kusý, starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Po odobratí všetkých potrebných vzoriek, sudy odviezla špecializovaná firma, ktorá sa zaoberá likvidáciou takýchto druhov odpadov. "Poverený príslušník Policajného zboru v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi," dodala Lucia Mihaliková, hovorkyňa KR PZ. 

Stovky ukrytých sudov s tonami toxického odpadu predstavujú nočnú moru pre obyvateľov Zemplína:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy