Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stav ovzdušia je alarmujúci. Nemecko vyhlásilo, že sa stane klimaticky neutrálnou krajinou
Zdielať na

Stav ovzdušia je alarmujúci. Nemecko vyhlásilo, že sa stane klimaticky neutrálnou krajinou

MNÍCHOV / Nemecko by malo byť do roku 2050 klimaticky neutrálnou krajinou. Tento plán oznámila kancelárka Angela Merkelová. Znamená to, že emisie sa budú Nemci snažiť kompenzovať uskladnením alebo zalesňovaním. Na nutnosť zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu klímy navyše upozorňovali aj aktivisti vo viacerých ďalších krajinách. Alarmujúci je aj nález plastov na dne Mariánskej priekopy.

Po alarmujúcich správach o stave ovzdušia sa chce Nemecko pripojiť k deviatim krajinám únie, ktoré chcú byť o 30 rokov klimaticky neutrálne."Diskusia nebude o tom, či môžeme tento cieľ dosiahnuť, ale ako to urobiť," uviedla Angela Merkelová. Väčšina aktivistov vidí najväčší problém v spaľovaní fosílny palív a vyzýva k zastaveniu ťažby uhlia. V Austrálii a Poľsku cez týždeň členovia Greenpeace na dobre viditeľných miestach zavesili transparenty s touto požiadavkou. "Austrália vážne trpí zmenami klímy, využívanie uhlia je jednou z príčin," poznamenal David Ritter, zástupca Greenpeace. 

Na katastrofálny stav devastácie planéty poukázal aj alarmujúci objav amerického výskumníka. Podarilo sa mu ponorkou klesnúť ku dnu Mariánskej priekopy a to čo tam videl, ho zarazilo. "Pôvodne som si myslel, že sú to pozostatky odumretých živočíchov, ale bol to buď plast, alebo nejaký kov," vyjadril sa Victor Vescovo. 

Ako to vyzerá v Mariánskej priekope si môžete pozrieť vo videu TU: 

​Z odpadu obaly na reproduktory 

Príkladom ostatným chcú ísť Briti z Brightonu. Zbierajú plastový odpad a vyrábajú z neho obaly na reproduktory. "Po rušných víkendoch je na plážach veľa odpadu. Hľadali sme spôsob, ako ho využiť," poznamenal autor projektu Tom Meades. Na jeden reproduktor použijú 1,5 kilogramu plastu, teda asi stovku plastových tašiek. V budúcnosti by z odpadu chceli vyrábať aj nábytok a domáce potreby. 

O Slovensku sa začína hovoriť ako o smetisku Európy. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy