Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aké sú najväčšie chyby vodičov i pasažierov? Pri nehode je smrtiacou zbraňou aj dáždnik
Zdielať na

Aké sú najväčšie chyby vodičov i pasažierov? Pri nehode je smrtiacou zbraňou aj dáždnik

BRATISLAVA / Pokiaľ by si všetci vodiči zapínali bezpečnostné pásy, neprekračovali by povolenú rýchlosť a nejazdili pod vplyvom alkoholu, ročne by sa na európskych cestách zachránilo viac ako 12 000 ľudských životov. Aké sú najväčšie chyby vodičov?

V prípade bezpečnostných pásov platia pre vodičov určité výnimky. "Sú to záchranári, policajti a taxikári, keď majú naloženú posádku auta," uviedol dopravný konzultant Maroš Paleš. Čo ale s pripútaním sa na zadných sedadlách? Podľa Paleša treba všetkých učiť a mať v povedomí, že aj pripútanie sa na zadnom sedadle je mimoriadne dôležité, inak je v ohrození nielen nepripútaný pasažier, ale aj ten pripútaný pred ním.

Vedeli ste, že aj oblečenie je dôležité?

Do auta sa treba obliecť tak, aby bol pás čo najbližšie k telu. V lete problém byť nemusí, no treba na to myslieť najmä v zime. "Platí to aj v prípade detí, aj keď sú staršie. Dieťa sa vo veľkej bunde môže pošmyknúť a uškrtiť," vysvetlil Paleš. 

"V prípade podsedákov treba určite voliť sedačku, ktorá rastie s dieťaťom. Tak, aby bolo pripútané. Podsedák slúži najmä na to, aby sa dieťa v kolíznej situácii neuškrtilo," dodal. Na pamäti by sme podľa Paleša mali mať aj to, že akákoľvek batožina, ktorú nevieme bezpečne uložiť v priestoroch auta, patrí do kufra. "Akákoľvek vec, ktorá v prípade kolízie letí zozadu je potenciálna smrtiaca zbraň. Dáždnik vás môže prepichnúť. Aj fľaška, ktorá letí vás môže trafiť do hlavy a pri tom náraze a rýchlosti vám môže nárazom zlomiť väzy," povedal. 

Nohy na palubovke sú absolútna nezodpovednosť

Mnohí spolujazdci zvyknú mať pri dlhších trasách nohy vyložené na palubnej doske. Podľa dopravného konzultanta je to ale veľká nezodpovednosť, ktorá pri nehodách máva aj fatálne následky. "Súčasťou palubnej dosky je airbag a práve pri náraze má deformácia tela fatálne následky," uviedol Paleš.

Mobil v ruke počas šoférovania vie narobiť poriadne problémy. Polícia sa rozhodla zakročiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy