Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Niektoré časti Slovenska prekvapilo sneženie. Cez víkend sa ale výrazne oteplí
Zdielať na

Niektoré časti Slovenska prekvapilo sneženie. Cez víkend sa ale výrazne oteplí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Studený vzduch prúdiaci od severu najmä nad západ krajiny ešte aj v stredu prinášal veľké teplotné rozdiely medzi západom a východom. Na východe krajiny sme mali lokality s teplotou viac ako 16°C, na krajnom západe od 8 do 10°C. Sneženie bolo tentoraz iba na horách.

V utorok mnohí zostali v úžase, že 14.mája na severe sneží a vytvorila sa aj  snehová pokrývka. V historických záznamoch sa ale dajú nájsť aj iné dátumy a iné cm snehu. V máji 1953, konkrétne  9. mája silné mrazy poškodili úrodu. Pomrzli viniče, jablone a orech, takmer na sto percent v okresoch na juhu. Sneh, ktorý napadol 10. mája na Kysuciach, Orave, Považí Liptov .bol v hrúbke 10 cm, v pohorí Javorníky 20-35 cm a snežilo dokonca aj v Bratislave. Sneh bol ťažký, lámal stromy a spôsoboval škody.
"Studený máj bol aj v roku, ktorý si snáď ešte pamätáme viacerí, rok 1987. 15.5. toho roku namerali 10 cm snehu v Červenom Kláštore a 3 cm v Oravskej Lesnej, tiež snežilo po vpáde studeného vzduchu. A čo rok 2004? Veru, 24.mája pred 15 rokmi ležal ešte 1 cm snehu v Liesku, a aj v Oravskej Lesnej," povedala o historických rekordoch meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia.  

Vo štvrtok bude opäť teplejšie na východe až do 21°C, na krajnom západe zostane ešte studený vzduch, tam bude od 12 do 15°C. 
Teplo sa už pomaly blíži k nám, počas víkendových dní sa pri polooblačnej až oblačnej oblohe a prehánkach, či búrkach, dostane teplota na 20 až 27°C. Víkend už skutočne nie je až tak ďaleko. 
Viac o predpovedi počasia sa dozviete TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy