Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajt vám môže pri bežnej kontrole odobrať tabuľky s evidenčným číslom. Ako sa tomu vyhnúť?
Zdielať na

Policajt vám môže pri bežnej kontrole odobrať tabuľky s evidenčným číslom. Ako sa tomu vyhnúť?

BRATISLAVA / Pri dopravnej kontrole môžete prísť o tabuľky s evidenčným číslom. Policajt ich môže odobrať ak auto nie je technicky spôsobilé. V takom prípade má právomoc zakázať pokračovanie v jazde a musíte auto odstaviť. Druhá možnosť je zavolať odťahovú službu.

Technicky nespôsobilé je také vozidlo, ktorého stav bezprostredne ohrozuje jeho prevádzkové vlastnosti. A to je prasklina na čelnom okne v stierateľnej ploche väčšia ako dva centimetre alebo ojazdené pneumatiky, neschválený spoiler či necertifikované fólie. Okamžite ukončiť jazdu a odstaviť vozidlo vám policajt môže nariadiť aj keď máte obmedzený alebo znemožnený výhľad z miesta vodiča, prípadne vám nesvieti niektoré dôležité svetlo alebo máte zdeformovanú karosériu a hrozí tak bezprostredné nebezpečenstvo. "Ak je možné konkrétnu závadu odstrániť na mieste a vodič tak urobí pominú tým dôvody na zadržanie osvedčenia o evidencii," uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. 

​To ale neznamená, že policajt vám už nemôže uložiť pokutu, len vám nezadrží technický preukaz. Ak si závadu opraviť na mieste neviete alebo by oprava bola zdĺhavá, policajt vám môže potvrdením povoliť ďalšiu jazdu. "Najviac ale na 15 dní a to len v prípade, ak takouto ďalšou jazdou nebude ohrozená bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke," informovala Denisa Baloghová. A to napríklad vtedy, keď nemáte zaplatenú diaľničnú známku, alebo platnú STK či emisnú kontrolu, prípadne ste nepredložili policajtovi doklad o poistení. "Ak dôvody zadržania pominú, policajt na základe žiadosti prevádzkovateľa vozidla osvedčenie o evidencii časť 1 alebo časť 2 vráti," dodala Denisa Baloghová.

Podľa zákona policajti musia okamžite poslať zadržané doklady a tabuľky príslušnému inšpektorátu. Žiadosť o vrátenie teda musíte napísať na dopravný inšpektorát v okrese, kde je auto evidované. Policajti vašu žiadosť posúdia, zistia či sú nedostatky odstránené a technický preukaz vám bezodkladne vrátia. 

Vodič osobného auta si neskoro všimol cestárov a spôsobil dopravnú nehodu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy