Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hrozí nám ekologická katastrofa, ktorú by mohli prežiť len myši a komáre
Zdielať na

Hrozí nám ekologická katastrofa, ktorú by mohli prežiť len myši a komáre

BRATISLAVA / Svet sa dostáva na hranicu, za ktorou je už ekologická katastrofa nezvratná. Český profesor sa obáva, že prežijú iba myši a komáre. TV JOJ zisťovala, ako je na tom Slovensko a ktoré druhy živočíchov sú ohrozené najviac.

Z odhadovaných ôsmych miliónov druhov živočíchov a rastlín jedna osmina vymiera stonásobne rýchlejšie ako vymierala za posledných 10 miliónov rokov - uvádza správa OSN. Tú napísalo 145 expertov z 50 krajín sveta. Pokiaľ svet neurobí radikálnu zmenu, toto vymieranie druhov môže byť najväčšie, ak nie posledné. "V priebehu miliónov rokov sme zaznamenali asi 5 vymieraní veľkých živočíchov," uviedol Dušan Žitňan, riaditeľ ústavu zoologie SAV.

Doposiaľ prevládal názor, že ich spôsobili buď kozmické katastrofy, vulkány, alebo prírodné zmeny klímy. Najnovšie sa experti viac prikláňajú k názoru, že výrazný podiel na vymieraní mal aj človek. "Sú dôkazy, že ľudia majú na svedomí aj mamutov, nosorožce a iné zvieratá. Túto zver lovili, mamuty pomocou ohňa strašili do priepastí, tam ich masovo zabíjali," povedal Dušan ŽitňanVšade, kam prišiel, veľké živočíchy vymreli. Pred 10-tisíc rokmi napríklad v Amerike žili aj slony. "Nový Zéland pred 700 rokmi, v priebehu jedného storočia tam vyhynuli všetky obrovské vtáky," vysvetlil Dušan Žitňan. V Európe tury, alebo napríklad na Devínskej kobyle veľké zvieratá - slony. Vyhynuli nielen preto, že ich ľudia lovili, bolo to najmä poľnohospodárstvo a odlesňovanie. Neskôr pribudli ďalšie.

Znečistenie prostredia výrobou, pesticídy, odvodňovanie krajiny, regulácia riek, vodné elektrárne a v poslednom čase aj mulčovanie trávy. "Keď sa mulčuje viackrát do roka, tak sa zomelú larvy hmyzu," vysvetlil Dušan Žitňan. Za posledných 5-6 rokov badateľne ubúda množstvo hmyzu, najlepšie je to vidieť na čelnom skle. Keď sa prejdeme po diaľnici podvečer, nenalepí sa naň toľko hmyzu ako predtým. Ale to sme na tom ešte nie najhoršie. "Nemecko ako je rozsiahle, keď prejdete máte čisté sklo," dodal Dušan Žitňan. Tam za posledných 25 rokov vymizli tri štvrtiny u nás odhadom jedna tretina a niekoľko druhov už nenávratne, napríklad motýľov. "Očkáň sklaný, ten vymizol pred 20 rokmi, hnedáčik chrastavý na Záhorí," vymenoval Dušan Žitňan.

Vymizli nám niektoré druhy migrujúcich rýb, napríklad vyza veľká. Ďalším bezprostredne hrozí vyhynutie. "Hlucháňovi hôrnemu, čo je typický druh horských lesov. Jarabice, dropy, sysle, obojživelníky už z krajiny vymizli," povedal Karol Kaliský, lesník a ekológ. Väčšina našich lesov sú umelé plantáže, väčšina riek mŕtva, mŕtve sú aj polia. "Ak chceme zvrátiť tento trend v horizonte 100 rokov, potrebujeme nechať časť územia prírode a na zvyšku hospodáriť oveľa citlivejšie," dodal Karol Kaliský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy