Polojasno
18°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V minulosti odsúdený muž sa opäť postavil pred súd. Zneužíval spolužiačku svojej dcéry
Zdielať na

V minulosti odsúdený muž sa opäť postavil pred súd. Zneužíval spolužiačku svojej dcéry

BANSKÁ BYSTRICA / Dvadsaťpäťrokov - takýto trest vo štvrtok vymeral Okresný súd v Banskej Bystrici mužovi z Fiľakova. Priznal sa k pohlavnému zneužívaniu 14-ročnej spolužiačky svojej dcéry. Podľa prokurátora ide o recidivistu, ktorý bol za násilie na mladých dievčatách odsúdený aj predtým.

Nemala ešte ani 15 rokov, keď sa stala obeťou Jozefových sexuálnych chúťok. Bola spolužiačkou útočníkovej dcéry. Päťdesiatosemročný Jozef ju podľa obžaloby v lete minulého roku opakovane znásilnil. Nebolo to po prvýkrát čo siahol na mladučké dievča, sexuálneho násilia sa dopustil už aj v minulosti, jeho obete mali 14 rokov. "Bol 26 rokov v base za svojho života, aj za prípady sexuálneho charakteru," vyjadril sa prokurátor Rastislav Remeta. 

Podľa obžaloby má odvtedy napadnuté dievča psychické problémy a je v starostlivosti lekárov. To čo prežila v byte útočníka, ju vážne poznačilo. Začiatok takéhoto vážneho pojednávania s 58-ročným recidivistom ale štvrtok poznačil anonym, ktorý nahlásil v budove súdov bombu. Pojednávanie tak museli prerušiť a Okresný súd evakuovali. 

Sudca mohol pokračovať až po prehľadaní budovy políciou. Priznal sa a tvrdil, že to čo spravil, ľutuje. Za obzvlášť závažný zločin znásilnenia ako aj za vydieranie mladej dievčiny, ktorej sa vyhrážal, že ak to niekomu povie zabije jej príbuzných, mu sudca napokon vymeral 25 ročný trest. "Bola aplikovaná zásada trikrát a dosť, v minulosti sa dopustil obdobných trestných činov," pokračoval prokurátor. 

Hrozilo mu až doživotie, no pri ukladaní trestu zavážil aj vyšší vek obžalovaného, ako aj závery znalcov, podľa ktorých nie je nebezpečný pre spoločnosť a netrpí sexuálnou úchylkou. "Vzhľadom na dané možnosti je trest 25 rokov dostatočný pre ochranu spoločnosti a prevýchovu," vysvetlil Remeta. 

Hoci 58-ročný muž tvrdil, že všetko ľutuje, uložený trest sa mu zdá príliš prísny. Proti rozhodnutiu sa preto odvolal a rozhodovať bude Krajský súd. "Trest je prísny vzhľadom na vek, nechajme to na Krajský súd, ten rozhodne," dodal k celej veci jeho obhajca Ladislav Kováč. 

Muž zneužíval svoje vnučky. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy