Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nitriansky primár aj lekár, ktorý operoval pacientovi zdravé koleno, skončili
Zdielať na

Nitriansky primár aj lekár, ktorý operoval pacientovi zdravé koleno, skončili

NITRA / Fakultná nemocnica v Nitre má na krku dve nevydarené operácie kolena. V jednom prípade odoperovali pacientovi druhé koleno, o niekoľko dní neskôr ďalšiemu vložili pri zákroku nesprávnu vložku do kolena. Nemocnica už podnikla kroky a ministerka zdravotníctva hovorí aj o odškodnení.

Nezávislá inšpekcia, ktorú zriadila nemocnica, vyšetrila prípad a na základe ich rozhodnutia prišiel o prácu hlavný operatér a aj primár oddelenia. Informáciu priniesol portál Denník N.  

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská povedala pre TV JOJ, že sa chce stretnúť na budúci týždeň s vedením nitrianskej nemocnice a následne oznámi ďalšie kroky po spackanej operácii kolena. Pacientovi sa ministerka ospravedlnila a hovorí aj o možnom odškodnení.  

Ďalšie opatrenia

Na miesto primára kliniky úrazovej chirurgie a ortopédie vedenie nemocnice vypíše výberové konanie. Ostatní členovia zdravotníckeho personálu, ktorí boli pri operácii, dostali „finančné a disciplinárne postihy“. Nemocnica tiež vypísala výberové konanie na miesto prednostu, ktorého chce vybrať do konca mesiaca.

Dôchodca, ktorému operovali opačné koleno sa k tomuto čo sa udialo vyjadrovať nechcel. Povedal, že mu išlo iba o to aby sa takýto prípad nezopakoval.

Omyl na operačke 

Františka trápilo koleno na pravej nohe. Verdikt lekárov znel, že potrebuje operáciu, pri ktorej mu kĺb nahradia umelým .Poriadny šok ale zažil v pooperačnej miestnosti. "Som sa dvihol a vidím, že hadička je z ľavého kolena. Ja som začal potom kričať, že ja mám operované zdravé koleno," spomína. 

Po  prípade Františka sa ozval TV JOJ aj ďalší pacient, ktorému v Nitre tiež operovali koleno. Aj tento zákrok nevyšiel úplne podľa predstáv. Do ľavého kolena mu totiž dali vložku, ktorá patrí do pravého. Ešte v ten deň ho znovu operovali. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy