Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zverejnili hlavný dôvod rozvodov Slovákov za minulý rok
Zdielať na

Zverejnili hlavný dôvod rozvodov Slovákov za minulý rok

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slováci sa minulý rok rozvádzali predovšetkým pre rozdielnosť názorov, pováh a záujmov. Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu SR o demografickom vývoji na Slovensku za rok 2018, z tohto dôvodu sa za minulý rok rozviedlo 6 625 párov. Ďalšími príčinami rozvodov boli nevera, alkoholizmus a nezáujem o rodinu. Celkovo bolo za uplynulý rok rozvedených 9 560 manželstiev, z toho najviac v Bratislavskom kraji a najmenej v Prešovskom kraji.

Zo štatistík ŠÚ SR ďalej vyplýva, že za posledných desať rokov najviac rozvodov zaznamenali v roku 2009, keď na 100 uzavretých manželstiev pripadlo až 48 rozvodov. V nasledujúcich rokoch počet rozvodov klesal, pričom najmenej ich bolo v roku 2016, keď sa rozviedlo 9 286 párov. Mierny nárast zaznamenali štatistici v roku 2017 a približne na rovnakej úrovni bol aj počet rozvodov za minulý rok, keď na 100 uzavretých manželstiev pripadlo 31 rozvodov. Priemerný vek muža pri rozvode bol takmer 44 rokov, u ženy 41 rokov. Za poslednú dekádu sa priemerný vek pri rozvode u oboch pohlaví zvýšil o tri roky.

Rastúci trend má aj priemerná dĺžka trvania rozvedeného manželstva, keďže sa za posledných desať rokov zvýšila o jeden rok na 15,4 roka. "Rastie počet rozvodov po dlhšej dobe trvania manželstva, napríklad rozvody po 25 a viac rokoch trvania manželstva tvorili v minulom roku 21% z celkového počtu rozvodov,“ uvádza sa v údajoch ŠÚ SR. V minulom roku bolo rozvedené aj manželstvo, ktoré trvalo 60 rokov.

Pozitívny trend je však pri rozvodoch s maloletými deťmi. Má totiž klesajúcu tendenciu z hodnoty 8 155 v roku 2009 na 5 653 rozvodov v roku 2018. Stále je však viac ako polovica rozvodov v rodinách, kde žijú maloleté deti. Za minulý rok totiž šesť z desiatich rozvodov bolo v partnerských zväzkoch s maloletými deťmi.

Dôvody rozvodov sú prakticky na malé odchýlky už roky tie isté. Pozrite si staršiu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy