Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Počiatek nič neprezradil, veď informácia nebola, tvrdí Kaliňák
Zdielať na

Počiatek nič neprezradil, veď informácia nebola, tvrdí Kaliňák

Zdroj: SITA/Michal Burza

Parlament rokuje o odvolaní ministra financií Jána Počiatka. V parlamente ho bránil namiesto premiéra minister vnútra Robert Kaliňák.

Kaliňák zopakoval slová guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), že rozhodnutie o zmene centrálnej parity padlo popoludní 28. mája, a preto Počiatek nemohol prezradiť finančnej skupine J&T citlivé informácie o jej zmene. „Je teda nepochybné, že keď informácia nebola, tak nemohla uniknúť,“ vyhlásil v pléne Kaliňák.

Opozícia sa správa zúfalo, je nešťastná a zakomplexovaná a iniciovala mimoriadnu schôdzu o Počiatkovi, pretože chce zakryť úspechy vlády, hodnotí opozičných politikov Kaliňák. Podľa neho opozícia úplne zbytočne míňa peniaze daňových poplatníkov na schôdze, ktoré sú nezmyselné. Vláda podľa Kaliňáka je proti odvolaniu Počiatka, pretože tvrdenia opozície sú tendenčné.

Minister Kaliňák tvrdí, že podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš klamal, keď hovoril, že informácie o zmene parity predčasne unikli. SDKÚ-DS ďalej obvinil z toho, že eštebáckym spôsobom kádruje ľudí, kde pracujú. Poslancovi za SDKÚ-DS Ivanovi Štefancovi povedal, že „ak nie ste v zoznamoch, právom tam patríte.

Nezaradený poslanec František Mikloško sa pýtal, prečo v pléne nie je guvernér NBS Ivan Šramko, ktorý v utorok povedal, že informácie o parite neunikli. „Prečo nezverejnil túto informáciu hneď,“ pýta sa Mikloško s tým, že išlo o „kardinálnu informáciu“ v celej kauze. Podľa neho je veľmi divné, že Šramko to povedal až v utorok, deň pred dnešnou schôdzou.

„Prečo je schôdza dnes, keď tu nie je premiér Robert Fico,“ pýtal sa šéfa parlamentu poslanec za SDKÚ-DS Milan Hort. Podľa neho opozícia bola ochotná rokovať kedykoľvek, trebárs aj v noci, ale za prítomnosti predsedu vlády. Premiér Fico je dnes na zahraničnej ceste v Berlíne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy