Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Premiér Pellegrini sa s policajným šéfom Lučanským stále nezhodli. Opatrenia proti lustráciám sú otázne
Zdielať na

Premiér Pellegrini sa s policajným šéfom Lučanským stále nezhodli. Opatrenia proti lustráciám sú otázne

BRATISLAVA / Premiér a policajný prezident si rozumejú do momentu, kým nepríde rad na nové služobné preukazy. Peter Pellegrini totiž rázne odmieta, ako sám hovorí, akékoľvek nové kartičky. Vďaka novému systému za 13 miliónov eur, ktorý si ale Milan Lučanský naplánoval zrealizovať práve prostredníctvom nových policajných preukazov, by sa mali minimalizovať problémy s lustráciami. Dnešný deravý systém spôsobil napríklad lustrácie novinárov, ktoré aktuálne preveruje policajná inšpekcia.

Čo príslušník policajného zboru, to nový služobný preukaz. To je sen policajného prezidenta Milana Lučanského, cieľom je "zapchať" diery v lustračnom systéme. "Každý policajt bude mať nový identifikačný preukaz, bude identifikovaný podľa toho, kde sa pripája, kde vstupuje, čo lustruje, čo si prezerá.  Nejde len o evidencie ale aj analytické systémy. Je to aj preto, aby sme vylúčili akékoľvek dohady o lustrácií," povedal Lučanský. 

Premiér Peter Pellegrini je ale odporca takýchto kartičiek. "Ja som odporca nových kartičiek. Načo ministerstvo vnútra vydáva občianske preukazy s čipom, ktorý mi pomaly dovoľuje prepísať auto, nehnuteľnosť, dovoľuje mi nahliadnuť do všetkých štátnych databáz s tým, že každý vie, že som to ja. Myslím, že na toto treba nabádať ministerstvo najskôr, aby si každý policajt vybavil občiansky s čipom. Potom nech do čítačky ten občiansky preukaz s čipom použijú," vyjadril sa Pellegrini s tým, že Lučanskému ale nič nezatrhuje - dáva mu len dobrú radu. 

Podľa slov Lučanského ale nemožno použiť tieto občianske preukazy, pretože majú iný systém. "Máme uzatvorený systém, kde pri odchode musíte rušiť a mazať prístupové heslá, práva. To na základe občianskeho s čipom urobiť nemôžem," poznamenal. 

Elektronické občianske preukazy alebo konkrétne služobné preukazy vydané policajtom? Mierotvorcom v tejto situácii môže byť práve ministerstvo vnútra. "Ministerstvo vnútra sa zaoberá viacerými alternatívami, pričom prioritou, okrem nižšej ceny, je aj funkcionalita a zavedenie systému do praxe," vyjadril sa hovorca ministerstva Petar Lazarov. 

Pozrite si reportáž o lustrovaní, ktoré musí polícia teraz vysvetliť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy