Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Špeciálna prokuratúra zamietla sťažnosť Mariana Kočnera voči obvineniu v prípade Kuciaka
Zdielať na

Špeciálna prokuratúra zamietla sťažnosť Mariana Kočnera voči obvineniu v prípade Kuciaka

BRATISLAVA / Úrad špeciálnej prokuratúry zamietol sťažnosť podnikateľa Mariana Kočnera a jeho obhajcu voči jeho obvineniu v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

O zamietnutí sťažnosti informoval obhajca Marek Para spravodajský web teraz.sk. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry po preštudovaní spisového materiálu a sťažnosti obvineného Mariana Kočnera dňa 15. apríla zamietol sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia, pretože ju považuje za nedôvodnú," vyjadril sa hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Obhajca Mariana Kočnera Marek Para ešte začiatkom apríla pre médiá uviedol, že vo veci obvinenia z objednávky vraždy podali sťažnosť. Podľa Paru totiž obvinenie vychádza "z veľmi vágnych pojmov, mohol, možno, to sú tak vágne pojmy, potrebujeme ich spresnenie." Takisto podľa neho podali námietku zaujatosti voči vyšetrovateľovi a dve trestné oznámenia. "A to vzhľadom na priebeh výsluchu, keď Alena Zsuzsová popísala praktiky, ktoré sú na nej realizované konkrétnymi osobami, pravdepodobne príslušníkmi policajného zboru," povedal Para s tým, že praktiky je možné označiť za nátlakové. 

"Toto rozhodnutie je celkom zjavne nezákonné. Oboznámime sa s obsahom toho uznesenia a zvážime mimoriadne opravné prostriedky, o ktorých by mohol rozhodovať generálny prokurátor a zároveň zvážime preskúmanie postupu prokurátora nadriadeným prokurátorom v rámci úradu špeciálnej prokuratúry," dodal advokát Para. 

Druhé trestné oznámenie sa podľa neho týka marenia spravodlivosti v súvislosti s únikom zo spisu. 

Mariana Kočnera obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 14. marca 2019. Potvrdili to na tlačovej besede zástupcovia Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa prokuratúry najpodstatnejšie dôkazy ale pochádzajú od svedka, ktorý bol pre Kočnera dlhoročným blízkym priateľom. Od Petra Tótha. Podľa informácií TV JOJ jeho obhajcovia v tom čas o obvinení informácie nemali. "Obhajoba Mariana Kočnera nemá žiadnu oficiálnu vedomosť o vznesenom obvinení. Informácie registrujeme len z medií," informoval vtedy obhajca Michal Mandzák. 

Pozrite si exkluzívny rozhovor s vešticou, ku ktorej chodil aj Marian Kočner:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy