Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Požiar skládky na Záhorí po viac ako 24 hodinách uhasili
Zdielať na

VIDEO: Požiar skládky na Záhorí po viac ako 24 hodinách uhasili

Archívna reportáž

ZOHOR / Škody za milióny eur napáchal požiar na Záhorí neďaleko Zohora. Horieť začalo štvrtok popoludní v priemyselnom parku. Na mieste zasahovala takmer stovka hasičov a to ja počas noci. Na niekoľkých úsekoch sa oheň podarilo lokalizovať.

Požiar v objekte sa definitívne hasičom podaril zlikvidovať okolo 4 popoludní. Následne bol areál odovzdaný majiteľom.

Požiar vypukol vo štvrtok okolo druhej hodiny poobede. Na miesto dorazilo takmer 90 hasičov s 30 kusmi techniky. Hasiči po príchode ale zistili, že ide o dva samostatné požiare. Podľa informácií TV JOJ horeli plasty, do ovzdušia stúpal hustý čierny dym. Požiar zasiahol plochu približne 2 hektárov.

" Počas zásahových prác nakoľko pri požiari vznikalo extrémne teplo a prostredie bolo nedýchateľné, príslušníci používali dýchacie prístroje a štyria hasiči boli aj prehriati," povedal riaditeľ HaZZ Martin Blaha. Firmy v areáli sa zaoberajú triedením odpadu. Jednou z možností ako požiar vznikol bola chyba na technológií, ktorá odpad separuje. S požiarom museli bojovať aj v noci, pričom sa ho na niekoľkých miestach podarilo lokalizovať. Hasebné práce na skládke odpadu pri Zohore stále pokračujú. 

"Na požiarisku a v okolitých obciach (Zohor, Láb a Vysoká pri Morave) boli aj počas noci pravidelne vykonávané kontrolné merania ovzdušia pracovníkmi KCHL z Nitry, zvýšené hodnoty namerané neboli. Na mieste zásahu sa momentálne nachádzajú profesionáli z hasičských staníc v Bratislave, v Malackách, v Pezinku, v Nitre a zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách a v Žiline a dobrovoľníci z 8 dobrovoľných hasičských zborov obcí Stupava, Lozorno, Studienka, Gajary, Sološnica, Malé Leváre, Moravský Svätý Ján a Cerová," uviedla hovorkyňa hasičov Katarína Križanová. 

"Plamene majú cez 10 metrov, vo vzduchu cítiť aj plasty, oheň je obrovský," opisoval situáciu po vypuknutí požiaru redaktor TV JOJ Lukáš Demín.  Hustý čierny dym sa z horiacich pneumatík šíril vetrom ešte aj vo večerných hodinách. 

Pozrite si zábery z miesta požiaru:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy