Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Boj o vodu pokračuje. Turistická sezóna na Domaši je v ohrození
Zdielať na

Boj o vodu pokračuje. Turistická sezóna na Domaši je v ohrození

DOMAŠA / Boj o vodu na Domaši pokračuje. Starostovia, hotelieri i chatári varujú, že je vážne ohrozená letná turistická sezóna. Bez vody nebudú ani ľudia. Vodohospodárov obviňujú z toho, že slabo reagujú na zmeny počasia. Vodohospodári zasa hovoria, že počasie neovplyvnia. Zima na sneh bola slabá a zrážok je enormne málo.

Starostovia z obcí v okolí Domaše sú nahnevaní. Podľa nich vodohospodári nevedia flexibilne reagovať na zmeny počasia. To sa podľa ich slov odrazilo na doteraz najhoršej situácii s vodou na Domaši.

​Vodohospodári zas na druhej strane hovoria, že situácia ešte nie je vážna, lebo Domaša je naplnená na 45 percent. Poukazujú tiež na to, že vodné dielo bolo stavané na iné ako rekreačné účely. Jej využitie súvisí s priemyslom pod priehradou a ako súčasť protipovodňových opatrení.

Starosta obce Kvakovce tiež poukázal na to, že napriek suchám je problém na východe vypuklý len na Domaši. Vodohospodári zas odkazujú, že nie je možné porovnávať rozličné vodné diela. Starostov podporili aj chatári. Niektorí na Domaši fungujú desiatky rokov. Hovoria, že také zlé to s vodou ešte nebolo. Už sa zmierili, že toto leto už sezóna možno ani nebude. Odtok je trikrát väčší ako prítok. Preto aj po úprave manipulačného plánu spred mesiaca pristúpili po dnešku k jeho ďalšiemu zníženiu. Na 2,9 kubíkov za sekundu. Podľa pôvodného plánu to malo byť takmer 5.

Na brehoch Domaši zároveň riešia problémy s čiernymi stavbami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy