Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chladné počasie sa opäť vrátilo. Aké teploty môžeme očakávať cez Veľkú noc?
Zdielať na

Chladné počasie sa opäť vrátilo. Aké teploty môžeme očakávať cez Veľkú noc?

BRATISLAVA / Zima ešte nepovedala posledné slovo a za pár predošlých dní sme to aj pocítili. A pocítime vraj ešte viac - budúci týždeň najmä zavčas rána sa ešte zídu rukavice a zimné čiapky aj na juhu Slovenska. A to nás čaká aj počas veľkonočných sviatkov? Meteorológovia nás potešili, že nie. Začiatok príjemný slnečný a teplý, záver teplý, ale príroda chystá malé spiknutie s chalanmi voči dievčatám - oblievačku z oblakov.

Mnohí sme sa tešili z teplých jarných dní a zrazu sa zima vrátila. Kedy sa toto bláznivé aprílové počasie skončí? "Od štvrtku sa to začne otepľovať, cez deň rýchlo na 18-19-20 stupňov Celzia, cez sviatky bude okolo 20, ide len o to, či bude slnko, alebo pršať," vyjadril sa meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Počasie na Veľkú noc

Piatok, sobota a možno ešte aj nedeľa by mohli byť pekné slnečné, ale s pondelkom je to veľmi otázne. "Asi aj poprší, ale to bude potrebné upresniť," poznamenal Jurčovič. Príroda si tak chystá svoju vlastnú verziu oblievačky a mládenci sa nebudú musieť až tak veľmi namáhať. Čo je však dobrou správou pre dievčence, dážď nebude ľadový. 

Po tradičných prírodných symboloch veľkej noci už v týchto končinách niet ani chýru, ani slychu. Príroda je už v predstihu v plnom kvete. Nejaké snežienky, bahniatka, zlatý dážď sú už asi len na horách. Marhule už odkvitajú, čerešne takmer tiež a orgovány kvitnú. Do Veľkej noci ale môžu kvety ovocných stromov, alebo jahôd pomrznúť. "To najchladnejšie obdobie tejto jari je ešte asi pred nami," upozornil. 

Počas najbližších nocí bude jasnejšie a teploty pôjdu prudko dole. Už túto noc, zajtrajšiu a najmä v utorok. "Aj na juhu to pôjde na nulu, čo znamená prízemný mráz v nížinách, na severe aj pod -5, alebo až -7 stupňov," dodal Peter Jurčovič. O máličko lepšie to má byť stredu. Tohoročná veľká noc je pomerne neskoro. V niektorých rokoch býva už koncom marca, rozdiel je celý jeden mesiac. Prečo a kto o tom rozhoduje? "Je to komplikované záleží to od dvoch faktorov - musí byť po jarnej rovnodennosti Slnko a musí byť po prvom jarnom splne Mesiac," vysvetlil meteorológ. 

Ďalším pravidlom je napríklad to, že koncom apríla nemôžu byť dvakrát po sebe a tiež pravidlo, že o dátume veľkej noci rozhoduje v Jeruzaleme. "Rozhodujúce slovo má jeruzalemský patriarcha," poznamenal na záver. 

Najčítanejšie správy