Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda v Bardejove odklepla státisíce eur navyše. Už teraz vedia, na čo peniaze použijú
Zdielať na

Vláda v Bardejove odklepla státisíce eur navyše. Už teraz vedia, na čo peniaze použijú

BARDEJOV / Vláda v Bardejove pridala k miliónu eur pre menej rozvinutý región, státisíce navyše. Peniaze poputujú na konkrétne projekty v meste i v obciach v bardejovskom okrese.

Od roku 2017 klesla nezamestnanosť v bardejovskom okrese o niečo viac ako 1,5 percenta. Čísla ovplyvnilo aj sezónne zamestnávanie. "Reálna nezamestnanosť v okrese, ktorá bude prezentovaná v zmysle zákona je už pod 10 percent," uviedol Ján Richter, minister PSVaR SR. "Ambíciou je dosiahnúť celkovú mieru nezamestnanosti na 8,78 percenta," dodal Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. 

​Aj vďaka akčnému plánu vzniklo za posledné obdobie 723 nových pracovných miest. Miestni obyvatelia, ale často hovoria, že je to za nízke mzdy. "Že by nie len sebe zvýšili o 1000 eur, ale aj pracujúcim a dôchodcom," povedala obyvateľka Bardejova. "Aby bola práca pre mladých, aby nemuseli odchádzať do zahraničia," dodala ďalšia z miestnych."Rok 2018 bol prvým rokom, kedy do Slovenskej republiky viac ľudí prišlo žiť a bývať, ako ich odišlo. To je vážna vec, o ktorej málo hovoríme," informoval Peter Pellegrini, predseda vlády SR.

 Milión eur vláda počas rokovaní navýšila o takmer 300-tisíc. 175-tisíc poputuje do jediného mesta v okrese, Bardejov bude mať novú atletickú dráhu. V celom okrese nie je totiž ani jedna. "Ako povedal pán primátor, v bardejovskom okrese prvý Slovák skočil dva metre a sľúbil, že po tejto dotácii bude mať prvého Slováka, ktorý skočí 2,5 metra," povedal s úsmevom Richard Raši. 

Peniaze navyše dostal Bardejov aj na priemyselný park. Ďalších 120-tisíc eur pôjde na skvalitnenie pracovných podmienok. "Globálne otepľovanie spôsobilo, že v mesiaci jún až september museli urobiť výjazdy sanitky rýchlej zdravotnej pomoci a pomôcť dehydratovaným, odpadnutým zamestnancom, hlavne ženám," povedal Boris Hanuščak, primátor mesta Bardejov. 

V Bardejove sa stretla vláda v zložení, súčasťou ktorého bol aj odchádzajúci minister financií Peter Kažimír. Preňho je to posledné zasadnutie vlády po viac ako 7-ročnom ministrovaní. "Ono je to neuveriteľné, ale som najdlhšie slúžiaci minister financií v Európe," dodal Peter Kažimír, minister financií SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy