Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obyvatelia čakajú 35 rokov na likvidáciu toxických látok. Úrady od toho dávajú ruky preč
Zdielať na

Obyvatelia čakajú 35 rokov na likvidáciu toxických látok. Úrady od toho dávajú ruky preč

STRÁŽSKE / Stovky ukrytých sudov s tonami toxického odpadu z výroby PCB látok v Chemku Strážske. Taká je čierna mora obyvateľov dolného Zemplína, ktorí už 35 rokov čakajú na ich likvidáciu. Štát doteraz nenašiel spôsob ako odstrániť toto nechcené dedičstvo minulosti, aj napriek ochote pomôcť zo strany bývalých zamestnancov.

Po ukončení výroby dostali zamestnanci príkaz vyčistiť celý areál od PCB látok. Sudy s materiálom preto odpratali do objektu, kde sa niekedy chovali ovce. Všetci už v tej dobe vedeli, že ide o mimoriadne nebezpečné látky, ktoré je nutné pravidelne kontrolovať. Naše štátne inštitúcie to ale dlhodobo ignorujú. "Je tam cez 600 ton v sudoch odpad z destilácií PCB," povedal bývalý zamestnanec Chemko Strážske Jaroslav Giláni. 

"Polychlórované bifenyly sú toxické kontaminanty. Z dlhodobého hľadiska môžu mať negatívny vplyv na zdravie človeka," uviedla regionálna hygienička v Michalovciach Jana Stašková. Dnes nikto nevie v akom stave sú provizórne sudy s toxickým odpadom. Na ich uskladnenie navyše nebolo vydané žiadne povolenie. "Posledná komplexná kontrola v skladoch s odpadmi s obsahom PCB bola našim úradom uskutočnená v roku 2009," uvádza sa v stanovisku Okresného úradu v Michalovciach.

"Ministerstvo životného prostredia dnes nemá bližšie informácie o predmetných sudoch, preto podávame podnet, aby Okresný úrad Michalovce a Slovenská inšpekcia životného prostredia vykonali štátny dozor v oblasti nakladania s odpadmi," povedal hovorca životného prostredia Tomáš Ferenčák. Zodpovednou osobou za likvidáciu PCB látok je nástupnícka firma po bývalej chemičke. Tá je však už roky v likvidácii a konkurze. To je prekážkou vykonania prieskumu v areáli závodu.

Štát nechce bez prieskumu vyhlásiť areál závodu za enviromentálnu záťaž a všetky PCB látky zlikvidovať. Pre obyvateľov regiónu to už desaťročia prináša zdravotné problémy. "Môžu viesť k autoimunitným ochoreniam, k neurologickým ochoreniam a spôsobovať vývojové poruchy plodu," vysvetlila Stašková.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy