Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čaputová ako prezidentka povedie ozbrojené sily. Jedna z húfnic nesie jej meno
Zdielať na

Čaputová ako prezidentka povedie ozbrojené sily. Jedna z húfnic nesie jej meno

BRATISLAVA / Slovenskej armáde bude po prvýkrát v histórii šéfovať žena. Tú povedie novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová. Hneď po tom, ako sa ujme svojej funkcie, preberie zodpovednosť zároveň za vojsko Slovenskej republiky.

Po štyroch mužských prezidentoch povedie ozbrojené sily Slovenskej republiky žena. Popri zhodnom mene Zuzana - po samohybnej kanónovej húfnici slovenskej výroby - nemá novozvolená prezidentka s armádou nič spoločné. Napriek tomu sa úlohy vrchného veliteľa vojsk ujme ihneď po zložení sľubu pred Národnou radou Slovenskej republiky

"Prezident nie je sám vojak v poli. Má generálny štáb, na jeho čele je náčelník, je tam vojenská kancelária," poznamenala Zuzana Čaputová. Ako vrchný veliteľ ozbrojených síl disponuje prezidentský úrad rozsiahlymi právomocami. Spomedzi najvýznamnejších bude môcť vypovedať vojnu, vyhlásiť mobilizáciu či vojnový stav.

Kontroverzné témy

Vysporiadať sa však bude musieť aj s kontroverznými témami. Napríklad v otázkach regrutácie nových brancov, vysporiadania sa so zastaranou výzbrojou, nákupu stíhačiek či témou vojenských letísk. "Musí byť náročná a aj kritická ak bude treba. Lebo obrana je vážna vec a je to vec celonárodného významu. Je to otázka prežitia krajiny," tvrdí generál Pavel Macko, niekdajší muž číslo dva v ozbrojených zložkách, dnes už potenciálny poradca pre budúcu prezidentku v oblasti obrany štátu. "Mala by sa oboznámiť so štruktúrou ozbrojených síl, s jej spôsobilosťami a spoliehať sa predovšetkým na velenie ozbrojených síl," povedal generál Macko.  

"My sme pripravení zabezpečiť požiadavky novozvolenej pani prezidentky a hlavnej veliteľky Ozbrojených síl na základe toho, ako nám ich predpokladám, zašlú z Vojenskej kancelárie prezidenta," konštatuje hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková. Novozvolená prezidentka si je o svojich rezervách v oblasti bezpečnosti vedomá, tie plánuje v najbližšej dobe odstrániť. Akým spôsobom však zatiaľ bližšie neprezradila, v hre je aj určitá forma krátkeho vojenského výcviku. "Určite sú oblasti v ktorých sa chcem zdokonaľovať, aby som získavala sebaistotu v pôsobení na vonok vo všetkých oblastiach, v ktorých som doteraz nepôsobila," reagovala Čaputová. 

Od prvého dňa chráni Čaputovú ochranka. Pozrite, ako na túto skutočnosť reaguje novozvolená prezidentka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy