Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zaujímavosti volebnej noci: Čaputová prezidentkou Ukrajiny, ale aj nevydarené vystúpenie
Zdielať na

Zaujímavosti volebnej noci: Čaputová prezidentkou Ukrajiny, ale aj nevydarené vystúpenie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Čaputová prezidentkou Ukrajiny, ale aj nevydarené vystúpenie Miroslava Beblavého - v sobotnú volebnú noc padalo jedno faux pas za druhým. Prinášame vám súhrn volebných zaujímavostí.

Zuzana Čaputová sa stala novou prezidentkou Ukrajiny. Toto nie je prvý apríl, ale správa, ktorú zverejnil rešpektovaný bruselský portál politiko. Správu neskôr upravili. K tejto chybe zrejme došlo preto, že na druhý deň sa práve na Ukrajine konali takisto prezidentské voľby.

​Toto však nebolo jediné faux paux sobotnej volebnej noci. Napríklad za svoje vystúpenie po oznámení výsledkov sa kajal už aj predseda strany SPOLU - Miroslav Beblavý. Ten totiž vyšiel na pódium spoločne so šéfom strany Progresívne Slovensko, Ivanom Štefunkom. Mnohí po ich slovách iba v údive otvárali ústa. Svojim vystúpením pobúrili aj zvyšok opozície.

Miroslav Beblavý toto svoje vystúpenie označil na sociálnej sieti za nie práve vydarené. Priamo na mieste si to vraj pod vplyvom emócií vtedy neuvedomoval. Ivan Štefunko po kritike Igorovi Matovičovi odkázal, že nebude rozhodovať o tom, kto si na akcii dovolí vystúpiť a kto nie. A takto na pódiu vraj chceli Zuzane Čaputovej aj zagratulovať

Gratulácie prezidentke 

Čo sa gratulácií týka, tak netradične jej zagratuloval aj predseda Európskej Rady Donald Tusk. Na twitterovom účte a dokonca v slovenčine. Mimochodom šéf Európskej rady patril medzi prvých followerov Zuzany Čaputovej, keďže svoj účet si založila iba pred niekoľkými dňami.

https://twitter.com/eucopresident/status/1112403383711870976

Kamaráti na twitteri, alebo lepšie povedané followeri, sú mimochodom navzájom aj Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Úspech v prezidentských voľbách mu ale nepriniesol ani výber volebnej centrály. Rovnako ako Maroš Šefčovič si hotel Devín zvolil pred piatimi rokmi Andrej Kiska. Vtedy sa tam oslavovalo, teraz odtiaľ zazneli úplne iné slová.

Tlmočník do posunkovej reči 

Rozoberá sa aj ďakovná reč Zuzany Čaputovej. Žena, ktorá si svoju kampaň založila na tom, že je autentická, si prvú ďakovnú reč prečítala z papiera. To, že poďakovala v jazyku národnostných menšín nie je až tak mimoriadne. Ale to, že vedľa nej stál tlmočník do posunkovej reči, to už áno. Tým sa jej podarilo poďakovať naozaj všetkým obyvateľom Slovenska. A poďakovala sa aj tým, ktorých dôveru nezískala. Pričom nezabudla dodať, že sa o ich dôveru bude usilovať.

Voľby v obciach 

Treba povedať, že v žiadnej obci alebo meste nebol volebný výsledok úplne jednoznačný. Stopercentnú podporu voličov nemal nikde ani Maroš Šefčovič, ani Zuzana Čaputová. Napríklad v obci Valentovce pri Medzilaborciach získala Čaputová iba jediný hlas. Aj v niektorých ďalších obciach na severovýchode Slovenska, získala iba zopár hlasov.
Naopak v Cakove pri Rimavskej Sobote dal Šefčovičovi svoj hlas iba jeden volič a vo Vlkyňi v rovnakom okrese len dvaja. Aj na Luníku IX v Košiciach jednoznačne uprednostnili Zuzanu Čaputovú, kde ju volilo vyše 93 percent voličov.

Morava k Slovensku

V každom prípade v rámci celého Slovenska si väčšina, teda vyše 58 percent voličov vybralo prezidentku. A zdá sa, že dámu v prezidentskom úrade nám závidia aj v susednom Česku. Konkrétne na Morave. Tam totiž 1. apríla vznikla petícia za pripojenie Moravy ku Slovensku, pod názvom "Chceme krásku místo netvora."

Narážajú tým na svojho prezidenta, ktorého by radi vymenili práve za Zuzanu Čaputovú. Tento žartík však nabral na obrátkach tak veľmi, že jeho autori očakávajú milión podpisov do začiatku prázdnin. 

Pozrite si reakcie politikov na voľby: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy