Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Svitá poľnohospodárom na lepšie časy? Matečná chce riešiť situáciu s pôdou
Zdielať na

Svitá poľnohospodárom na lepšie časy? Matečná chce riešiť situáciu s pôdou

BRATISLAVA / Slovenských poľnohospodárov čakajú lepšie časy. Aj tak sa dá chápať prísľub rezortnej ministerky Gabriely Matečnej, ktorá má pripravených viacero nástrojov na to, ako zlepšiť ich situáciu. Medzi najväčšie problémy patrí katastrofálne sucho, vyplácanie podpôr, potravinová sebestačnosť či prístup k pôde. Spoločným menovateľom sú peniaze.

Slovenské poľnohospodárstvo je ako mínové pole. Nech sa pohnete ktorýmkoľvek smerom, všade striehne nejaká nástraha. Keď sa podarí odstrániť systémovú chybu, prihlási sa o slovo príroda. Viaceré problémy ale akosi zapadli prachom. Jedným z nich je aj prístup k pôde. "Dnes je užívacie právo nadradené nad vlastnícke. Malo by sa to minimálne vyrovnať," uviedol predseda Združenia vlastníkov pôdy Ján Jelen. Tento problém si už všimli aj v Bruseli a nie je vylúčené, že sa mu začnú podrobnejšie venovať. "Môžeme mať veľký problém s čerpaním dotácií v budúcich obdobiach," uviedol Jelen. 

Pomôcť by mali pozemkové úpravy, ku ktorým sa vraciame po deviatich rokoch. Sceľovanie pôdy síce nebude lacná záležitosť, malo by však pomôcť odstrániť chaos v jej využívaní. "Peniaze na pozemkové úpravy by sa mali stať súčasťou štátneho rozpočtu," povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. 

Geodeti odhadujú náklady na dobu 30 rokov zhruba na 900 miliónov eur. Bez pomoci štátu to preto rozhodne nepôjde. Prvý návrh by mal ísť na vládu už v priebehu apríla. Zároveň s ním by sa však mal začať riešiť aj spôsob dedenia pôdy. "Určite sa musia zmeniť zákony, aby sa tie pozemky ďalej nedrobili," dodal Jelen. Dnes totiž platí, že po vlastníkovi môžu dediť pôdu jeho potomkovia rovnakým dielom. "Komasácia, keď sa urobí, potom už nie je možné delenie parciel na menšie celky ako 2000 metrov štvorcových," povedal predseda SPPK Emil Macho. V praxi to znamená, že ak má majiteľ pozemku s rozlohou 40 árov troch synov, nárok všetkých nebude uspokojený rovnako. "Preto môžu dediť napríklad dvaja a tretieho musia nejakým spôsobom vysporiadať," povedala analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská. Naďalej platí, že v intravilánoch obcí je možné stále dediť napríklad i jeden meter pôdy, čo v budúcnosti bude treba zmeniť.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy