Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Od prvého dňa je Zuzana Čaputová chránenou osobou. Čo hovorí na novú ochranku?
Zdielať na

Od prvého dňa je Zuzana Čaputová chránenou osobou. Čo hovorí na novú ochranku?

BRATISLAVA / Aj keď do inaugurácie Zuzany Čaputovej ostáva ešte dva a pol mesiaca, už dnes má prideleného vodiča aj osobného strážcu z Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Hoci už teraz musela mať vlastnú súkromnú ochranku, tú novú kedykoľvek domov poslať nemôže. Jej ochrana sa bude postupne sprísňovať.

Už jeden a pol dňa si novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová zvyká na nepretržitý život s ochrankármi. V nedeľu ráno, hneď po volebnej noci sa z nej stala takzvaná chránená osoba. "Je to trochu strata súkromia, ale je to nevyhnutnosť," povedala Zuzana Čaputová. 

"Zo skúseností viem, že ľudia si dokážu za pár mesiacov zvyknúť," uviedol riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií ministerstva vnútra Radoslav Štrba. Úrad pre ochranu ústavných činiteľov napríklad neodporúča prezidentovi ani šoférovať. 

Mať za suseda prezidentku bude znamenať, že jedna z pezinských ulíc sa stane bezpečnejšou. Napríklad pred domom Ivana Gašparoviča postavili pre ochrankárov akúsi unimobunku. Zatiaľ nie je jasné ako to bude v prípade Zuzany Čaputovej.

Čo všetko čaká novú hlavu štátu?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy