Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chceme krásku místo netvora. Po prezidentských voľbách vznikla petícia za pripojenie Moravy k Slovensku
Zdielať na

Chceme krásku místo netvora. Po prezidentských voľbách vznikla petícia za pripojenie Moravy k Slovensku

MORAVA / Niektoré vtipy na 1. apríla dokážu prerásť do niečoho, čo ani ich autori možno nečakali. Po tom, ako v sobotu v noci vyhrala Zuzana Čaputová prezidentské voľby, jej podporu jej vyjadrili aj v susednom Česku. Konkrétne na Morave. A to petíciou, ktorou by radi tento kus českej zeme pripojili k Slovensku. Žartík však nabral na obrátkach.

Zdá sa, že dámu v prezidentskom úrade nám závidia aj v susednom Česku. Konkrétne na Morave. Tam totiž, práve dnes, 1. apríla, vznikla petícia za pripojenie Moravy ku Slovensku, pod názvom "Chceme krásku místo netvora." 

Autori petície očakávajú, že budú mať do prázdnin milión podpisov.  Predseda petičného výboru Matěj Hollan povedal Denníku Referendum, že pripojením Moravy k Slovensku by sa "vyriešilo úplne všetko."   

Nápad sa síce zrodil ako recesia, ale autorom sa nakoniec začal páčiť čím ďalej viac. "Z Brna do Bratislavy je bližšie ako do Prahy a medzi oboma mestami je navyše funkčné diaľničné spojenie. Slovensko si si bude Moravu úplne inak vážiť ako Praha. Okrem toho v Brne dnes študuje viac Slovákov ako Čechov, už dnes je to prakticky slovenské mesto, tak sa tomu dá len viac menej logický právny rámec," vysvetľuje Hollan. 

Medzi ďalšie pozitíva nášho národa považuje Hollan znášanlivosť menšín. "Keď sa ako tak znesú s Maďarmi a Rusínmi, pár miliónov Čechov z Moravy určite zvládnu tiež," dodal s tým, že veľkou výhodou by konečne bola aj možnosť platiť eurom. 

Projekt má priaznivcov aj v Prahe. Odpojením Moravy by tak konečne mohli slobodne nazývať Českú republiku Čechy. Problémom iniciatívy ale môže byť presné vymedzenie západnej moravskej hranice, ktorá zanikla s novým českým krajským usporiadaním. "Tak nakoniec sa to bude aj tak rozhodovať referendom. Myslím, že môžme byť veľkorysí. Jihavu im necháme, ale o Slavonicích nebudeme vôbec debatovať," prehlásil predseda Moravskej národnej strany Jura Dřímal s tým, že na niečo také, ako je táto iniciatíva čaká celý život. 

Pozrite si reakcie politikov na prezidentské voľby: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy