Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tajné dvere aj záhadný zvonček v Prezidentskom paláci. Aj to ukrýva nové sídlo Zuzany Čaputovej
Zdielať na

Tajné dvere aj záhadný zvonček v Prezidentskom paláci. Aj to ukrýva nové sídlo Zuzany Čaputovej

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aká prvá veľká zmena čaká novozvolenú hlavu štátu? Televízia JOJ sa bola pozrieť v Prezidentskom paláci. Súčasný hovorca prezidenta Roman Krpelan nám ukázal dôležitý zvonček ale aj kanceláriu Rudolfa Schustera. V paláci sa nachádzajú aj tajné dvere.

Žiaden manuál ani protokol v písomnej forme nový prezident nedostane. Všetko sa dozvie počas rozhovorov so zamestnancami prezidentskej kancelárie. Už v nedeľu novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová dostala ochranku. Inaugurácia bude až 15. júna. "Majú nárok na ochranu hneď ako sú zvolení, po vyhlásení výsledkov volieb," vyjadrila sa ministerka vnútra Denisa Saková. "Po volebnej noci, kedy sa dozviete či ste uspeli alebo neuspeli, sa vám na druhý deň ráno ozvú ľudia z úradu pre ochranu činiteľov a dohodnú si s vami stretnutie. Už ale prídu s ľuďmi z osobnej ochrany," vyjadril sa hovorca prezidenta Andreja Kisku Roman Krpelan.

Prezident bude mať svoju miestnosť, kde bude pracovať. Takzvaný zelený salónik slúži ako hlavná rokovacia miestnosť. Prezident tu má na stole položený zvonček. "Neslúži na to, že prezident zavolá ochranku, keď sa niečo deje. Slúži pre zamestnancov protokolu, ktorým prezident signalizuje, že ukončuje stretnutie," uviedol Roman Krpelan. 

Prezident Schuster chodí kontrolovať svoje knihy

Každý rok prezident organizuje novoročný obed prezidentov. Prichádzajú naň Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič. Prezident Rudolf Schuster prichádza do jednej z miestností a vždy skontroluje, či sú vo vitríne všetky jeho knihy. "Prezident Schuster vojde do tejto miestnosti a kontroluje, či sú tu všetky jeho knihy," hovorí Krpelan. 

V Prezidentskom paláci sa nevarí, je tu len malá kuchynka na prihrievanie jedla. Prezidenta obsluhuje čašník. "Jedlo je z niektorej z reštaurácií 

"Jedlo prinesú z niektorej reštaurácie v okolí prezidentského paláca. Ľudia, ktorí to chodia kupovať, nehovoria pre koho to jedlo je. Mnohé reštaurácie stravujú prezidenta a ani o tom netušia," pokračoval Krpelan. 

Rudolf Schuster má v Prezidentskom paláci stále svoju kanceláriu, ktorej zamestnanci nepovedia inak, ako "schusterka". "Sú tu aj tajné dvere, ktoré prezident používa počas dňa, ale je to tá miestnosť, kde aj kráľ chodí sám," dodáva Krpelan. 

Zamestnanci Prezidentského paláca majú bezpečnostnú previerku na rôznych stupňoch. 

Ako to bude vyzerať s balením? Podľa hovorcu prezidenta má Andrej Kiska niekoľko osobných vecí a ich balenie by nemalo trvať viac ako niekoľko hodín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy