Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horskí záchranári pátrali po turistovi vo Veľkej Fatre. Šťastný koniec to nemalo
Zdielať na

Horskí záchranári pátrali po turistovi vo Veľkej Fatre. Šťastný koniec to nemalo

VEĽKÁ FATRA / Horskí záchranári v pondelok vo Veľkej Fatre pátrali po nezvestnom turistovi. Muž sa vybral na túru ešte v sobotu ráno, domov sa však nevrátil. Do akcie sa zapojilo 10 profesionálnych záchranárov, pomáhali aj psy a vrtuľník z letky ministerstva vnútra.

Ján (46) posielal z túry fotografie. Podľa nich v pondelok horskí záchranári určili presnú trasu, po ktorej išiel."Vydal sa na túru v smere Krížna – Ostredok. Posledná fotka, ktorú posielal v sobotu okolo šiestej večer bola spod Suchého Vrchu," povedal náčelník hasičov Vladimír Šedek. 

​Na základe týchto informácií rozbehli pátraciu akciu. Záchranári vyrazili do terénu z viacerých strán. Predpokladali, že turista sa mohol zraniť pri spiatočnej ceste."Najprv z martinskej strany odišla jedna skupina, ktorá postupovala Necpalskou dolinou a Vrátnou dolinou," opisuje akciu Šedek. 

Ďalší záchranári vyštartovali z Donovál. Pri pátraní pomáhal aj policajný vrtuľník, ktorý ich vyvážal priamo na hrebeň. Potom ako na salaši Pod Suchým našli turistov batoh, okruh pátrania sa zúžil. Turistu sa im napokon podarilo lokalizovať priamo z vrtuľníka. "Záchranári ho zbadali v žľabe pod Suchým, bohužiaľ bez známok života," dodal náčelník hasičov. 

Turistu našli viac ako kilometer od salaša, kde chcel podľa všetkého prečkať noc. Jeho ostatky záchranári v popoludňajších hodinách zviezli k domu horskej služby. Ako presne došlo k tragickému pádu nateraz nie je jasné.

Pred nedávnom došlo vo Veľkej Fatre tiež k tragédii. Turista neprežil pád.Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy