Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa talianskej novinárky si Vadala telefonoval s Troškovou. Opozícia vyzýva Fica, aby sa pre to vzdal mandátu
Zdielať na

Podľa talianskej novinárky si Vadala telefonoval s Troškovou. Opozícia vyzýva Fica, aby sa pre to vzdal mandátu

BRATISLAVA / Talian Vadala, o ktorom nestihol dopísať článok zavraždený novinár Ján Kuciak, mal pravidelný kontakt s hlavnou štátnou radkyňou slovenského premiéra. Talianske úrady zaznamenali stovky telefonátov medzi nimi v čase, keď sa pravidelne objavovala po boku vtedajšieho premiéra Roberta Fica.

Antonino Vadala v rozhovore pre TV JOJ tvrdil, že s vraždou ani so slovenskou vládou nemajú nič. Bolo to približne dva týždne po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Jeho príbeh už od mája pokračuje v Taliansku, kde je väznený a súdený za pranie špinavých peňazí a za obchodovanie s drogami. V rozhovore sa vyjadril aj k vzťahu s vtedajšou hlavnou štátnou radkyňou Máriou Troškovou. "Neboli sme milenci ako som povedal, ona bola moja priateľka ako kamarátka ako sestra. Aj dnes sme," povedal Vadala v marci 2018.

Talianska investigatívna novinárka, ktorá sa vražde Jána Kuciaka venuje už dlhšie, priniesla v tamojšej verejnoprávnej televízii správu o vyšetrovaní benátskej prokuratúry. Podľa nej Vadalu Taliani sledovali od roku 2014 do roku 2018. Jeho slovenské telefónne číslo odpočúvali v rokoch 2014 a 2015, teda aj v čase, keď už Trošková pracovala pre Roberta Fica. Celkovo si volali 452-krát. Vadala komunikoval aj s agentom v utajení. Tomu sa pochválil, aké kontakty má na Slovensku.


Vzťah Vadala Trošková nastolil otázky ohľadom bezpečnostných previerok vysoko postavených ľudí na Úrade vlády, ktorí prichádzali do styku s citlivými informáciami. Päť dní po demisii Roberta Fica dobrovoľne odišla z funkcie aj jeho radkyňa, ktorá žiadnu previerku nemala. Dnes je to už inak. Pracovníci kancelárie premiéra už previerky majú. Premiér ale aktuálne informácie o telefonátoch nekomentoval. "Ak tieto veci ako dôkaz niekde na stole budú, tak sa k nim primerane vyjadrím," povedal premiér Peter Pellegrini. Ozvala sa už aj opozícia. Vyzýva Roberta Fica, aby sa vzdal mandátu poslanca a tým umožnil orgánom voči jeho osobe konať. Strana smer ale na tieto výzvy odmietla reagovať.

Pozrite si celý rozhovor s Antoninom Vadalom, ktorý poskytol exkluzívne pre TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy