Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Balciar obhajoval majetky. Poslancov ale prekvapila výška jeho platu
Zdielať na

Balciar obhajoval majetky. Poslancov ale prekvapila výška jeho platu

BRATISLAVA / Šéf vojenskej tajnej služby vysvetľoval pôvod svojho majetku, na ktorý upozornil portál Aktuality.sk. Generál Ján Balciar sa dostavil na osobitný kontrolný výbor. Pred poslancami sa obhajoval a zdokladoval svoje početné nehnuteľnosti. Podľa ministra si na to zarobil. Opozíciu však celkom prekvapil jeho vysoký plat.

Generál Balciar má s manželkou vlastniť neuveriteľných 23 nehnuteľností. Medzi ne patrí napríklad apartmán v Chorvátsku, byt v bratislavskom Ružinove, dva byty a rodinný dom v Rimavskej Sobote, ale aj nehnuteľnosti na Horehroní, 15 apartmánov na Táloch, chatu v neďalekej Jarabej, nehnuteľnosť v Bystrej, či rodinný dom vo Valaskej. Poslanci na výbore rokovali utajene, teda bez prítomnosti novinárov. Generál vysvetľoval nadobudnutie svojho rozsiahleho majetku približne hodinu a pol. Pred kamery vysvetliť to aj médiám sa už ale nepostavil. Má však plnú podporu ministra obrany. "Aj na základe toho, že má previerku najvyššieho stupňa ochrany utajovaných skutočností NATO a EÚ, má maximálnu moju dôveru," uviedol Peter Gajdoš, minister obrany SR. 

Podľa opozičných poslancov šéf vojenskej tajnej služby svoje argumenty podložil aj písomnými dokladmi, medzi ktorými boli aj darovacie zmluvy. "Dokumentácia bola veľmi rozsiahla, takže sme na to nemali dostatok času. Potrebovali by sme mesiace, aby sme to všetko podrobne prezreli," povedal Eduard Heger, poslanec NR SR za OĽaNO. "Reálne priznal presne všetko, čo bolo medializované. Aj apartmány, aj domy, aj tie byty," dodal Ľubomír Galko, bývalý minister obrany.

Podľa ministra obrany generál výbor presvedčil. "Pretože také detailné priznanie hovorí jednoznačne o tom, že jeho príjmy sa rovnajú výdavkom. A nadobudnutý majetok skutočne zodpovedá jeho príjmom a príjmom jeho rodiny," informoval Peter Gajdoš. A práve na generálov mesačný plat v čistom poukazuje aj opozícia. "Mňa osobne dosť prekvapil príjem pána Balciara. Je veľmi, veľmi vysoký. Hovoríme o státisícoch, o veľmi vysokých príjmoch," povedal Ľubomír Galko.

Služobná kariéra generála Balciara v armáde je 33 rokov a je štátnym zamestnancom. Podľa ministra obrany majetkové priznanie podáva vždy riadne a načas. To je ale utajené, kedže jeho funkcia je neverejná. Aj Peter Gajdoš tvrdí, že pôvod svojho majetku chce generál verejnosti vysvetliť sám. "On určite je pripravený zodpovedať tieto detaily," dodal. Kedy sa tak stane už ale minister neprezradil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy