Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po rozsiahlych raziách finančnej polície zadržali a obvinili sedem osôb
Zdielať na

Po rozsiahlych raziách finančnej polície zadržali a obvinili sedem osôb

BRATISLAVA / Dvestodesať policajtov sa zúčastnilo na rozsiahlych raziách v Bratislavskom, v Trnavskom a v Nitrianskom kraji. Príslušníci finančnej polície a národnej kriminálnej agentúry zadržali a obvinili členov organizovanej skupiny, ktorá mala vykonávať neoprávnené odpočty DPH. Akcie niesli názov Média 3 a Zmluvy.

Polícia zo zásahu zverejnila krátke video. Vidieť na ňom policajtov ako na presne neidentifikovateľnom mieste vstupujú do bytu. Finančná polícia v rámci akcie Média 3 vykonala 11 domových prehliadok a tri prehliadky iných priestorov.

Zadržali a obvinili sedem osôb z daňovej trestnej činnosti, presnejšie z pokračovacieho zločinu skrátenia dane a poistného, ktorého sa mali dopustiť ako členovia organizovanej skupiny. "Doposiaľ sme zadokumentovali škodu vo výške viac ako 1,5 milióna eur," povedala policajná hovorkyňa v Bratislave Denisa Baloghová. 

Podľa informácií Denníka N NAKA pri veľkej razii proti daňovým podvodníkom zadržala aj známeho gynekológa Mária Lužinského. Vyšetrovateľ teraz rozhoduje o tom, či podá návrh na jeho vzatie do väzby. Lužinský v minulosti pôsobil aj v strane ANO, bol kamarátom Mariana Kočnera a členom správnej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Trestná činnosť zadržaných súvisí s už medializovanými policajnými akciami s rovnakým názvom z novembra minulého roku. V tom čase bolo obvinených 76 osôb, deviatich z nich poslal sudca do väzby. Podľa polície mala organizovaná skupina vytvoriť sieť obchodných reťazcov vo vopred určených spoločnostiach a klientom optimalizovať dane cez reklamné tovary a služby. Presnejšie malo ísť o rôzne letáky, brožúry či reklamy v časopisoch až po reklamy na veľkoplošných obrazovkách. Firmy si potom mali neoprávnene uplatniť odpočty na daniach z pridanej hodnoty. Obohatiť sa mali na vrátkach za 2 milióny eur. Polícia v tom čase nevylúčila, že táto suma môže porásť až na 7 miliónov. "Policajti okrem siedmich obvinených zadržali aj troch podozrivých," dodala Baloghová.


Policajti v rámci druhej akcie s názvom zmluvy vykonali tri domové prehliadky a tri prehliadky iných priestorov. Cieľom bolo nájsť listiny a ďalšie dôležité dôkazy pre trestné konanie. Obvineným osobám za krátenie dane hrozí väzenie na 7 až 12 rokov.

Polícia na sociálnej sieti zverejnila video zo zásahu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy