Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O Zlatú klapku bojovali mladí umelci už siedmykrát. Súťaž je doslova liahňou talentov
Zdielať na

O Zlatú klapku bojovali mladí umelci už siedmykrát. Súťaž je doslova liahňou talentov

BRATISLAVA / Už siedmykrát sa tento rok udeľovali ceny v celoslovenskej súťaži Zlatá klapka. Je určená pre mladých talentovaných filmárov, kameramanov, scenáristov a ďalších, ktorých baví nakrúcanie vlastných videí, chcú si svoje práce porovnať s rovesníkmi z celého Slovenska a vypočuť si názor profesionálov.

Zlatá klapka pôvodne bola určená pre žiakov základných škôl, ZUŠ a centier voľného času. Neskôr, keď sa začali hlásiť aj stredné odborné školy, tak sa súťaž rozdelila do kategórií. "Kategórie sú od 10 do 14, od 15 do 19 a potom sú to otvorené kategórie a kategórie stredných odborných škôl," uviedla Lucia Celecová, riaditeľka ZUŠ J. Albrechta. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 27 škôl, 13 individuálne prihlásených a porota ich výtvory pozerala viac ako osem hodín. 

​Zlatá klapka nie je len o filmoch, ale aj o reportážach, publicistike, o dievčenskom a chlapčenskom výkone pred kamerou, moderátoroch a moderátorkách, strihu, kamere - celkovo je tých kategórií 13. Hlavná cena Zlatej klapky je cena ministerstva školstva, ktorú dostali účastníci za dokument o staršej pani menom Mária Mokrišová. "Najprv bol fotografický cyklus Márie, ktorý trval štyri roky a potom tam prišla potreba zvečniť to aj nielen na fotografiách, ale aj na videu," povedala Karina Kaľatová, víťazka ceny. Celý tvorivý tím bol trojčlenný a vytvoril krátky film plný hodnôt. "Ja som chcela zachovať prostredníctvom filmu tradície, lebo starí ľudia sú veľmi rozumní a úprimní," vysvetlila výber témy autorka filmu Karina Kaľatová. 

Súťaž je pre mladých akýmsi odrazovým mostík do veľkého sveta. Deti buď idú na vysoké školy doma a aj v zahraničí alebo pracujú v rôznych mienkotvorných médiách, takže dá sa povedať, že je to "liaheň talentov". Tento rok bol špecifický, pretože prvýkrát sa našli témy, ktoré sú spojené s týmto životným štýlom alebo rýchlym tempom, v akom žijeme. "Objavovali sa tam témy ako depresie, sebapoškodzovanie, dokonca samovraždy, takže je to akési memento, že by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako žijeme," povedala Lucia Celecová. 

Budúcnosť Zlatej kvapky vyzerá veľmi nádejne, keďže záujem je stále väčší a väčší a okrem iného sa ozývajú aj hlasy, aby sa súťaž stala medzinárodnou. 

Veľkolepý projekt Grand Gala plní sny malým tanečníkom, kde môžu ukázať svoj talent:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy