Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trestné oznámenie pre tvrdenia Tibora Gašpara vo veci lustrácii novinárov prevzala policajná inšpekcia
Zdielať na

Trestné oznámenie pre tvrdenia Tibora Gašpara vo veci lustrácii novinárov prevzala policajná inšpekcia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Krajská prokuratúra odovzdala trestné oznámenie poslanca Jozefa Rajtára pre výroky Tibora Gašpara, inšpekcii ministerstva vnútra. Trestné oznámenie sa týka krivej prísahy, krivej výpovede a takisto zneužitia právomocí verejného činiteľa. Vo veci lustrovania novinárov bol bývalý policajný šéf vypovedať aj na NAKA. Rajtár teraz verí, že policajná inšpekcia túto vážnu vec objektívne a spravodlivo prešetrí.

"Vo výpovedi bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v súvislosti s lustráciou novinárov v policajných záznamoch nesedia dátumy. Ide teda o potenciálne trestné činy krivej prísahy, krivej výpovede a takisto zneužitia právomocí verejného činiteľa. Pevne verím, že policajná inšpekcia túto vážnu vec objektívne a spravodlivo prešetrí a nič nezametie pod koberec," uviedol poslanec SaS Jozef Rajtár a doplnil, že prípad bude aj naďalej pozorne sledovať, keďže môže mať vážne súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Policajný exprezident Gašpar podľa Rajtára pri výpovedi na Národnej kriminálnej agentúre zavádzal o lustrovaní novinárov. Výpoveď súvisela s prípadom lustrácie zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Gašpar odmietol tvrdenia bývalého šéfa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, že lustráciu Kuciaka naradil on. Tibor Gašpar sa pre TV JOJ vyjadril, že že lustrovanie Jána Kuciaka sa týkalo kauzy Rybanič a pre túto kauzu bolo lustrovaných aj ďalších približne dvadsať novinárov. Pre poslanca Rajtára sú práve tieto informácie od Gapšara dôvodom pre podanie trestného oznámenia vo veci trestného činu krivej výpovede a krivej prísahy, a zneužitia právomoci verejného činiteľa, keďže vo vyšetrovaní lustrácii novinára Kuciaka Gašpar alebo Vorobjov nehovoria pravdu. Rybanič je totiž aj asistentom opozičného poslanca Rajtára. 

Gašparovými tvrdeniami sa už začal zaoberať aj Úrad inšpekčnej služby. 

Vyjadrenie Gašpara po vypovedaní na NAKA

Gašpar 4.marca v ranných hodinách vypovedal na Národnej protizličenckej jednotke NAKA v Nitre. 

"Bol som vypočutý k nepravdivému tvrdeniu policajta Vorobjova, že som mu dal údajný pokyn na vyšetrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka niekedy koncom roku 2017. Tak, ako som povedal aj pred vyšetrovateľom, kategoricky odmietam toto tvrdenie," vyjadril sa pre TV JOJ bývalý šéf polície Tibor Gašpar. "Podľa mne známych informácií mali byť lustrovaní ešte ďalší novinári. Možno, určite viac ako dvadsať," uviedol pre televíziu JOJ Gašpar. "To, že bolo toľko novinárov lustrovaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, viem od novembra minulého roka. Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu,"dodal Gašpar. 

"Vorobjov tvrdil, že vykonal lustrácie na pokyn Tibora Gašpara a zas naopak, Tibor Gašpar tvrdil, že to nebolo na jeho pokyn. Neboli to žiadne mediálne vyhlásenia, boli to výpovede na polícii pod svedeckou prísahou. V našom právnom systéme to znamená, že svedok nesmie klamať. Lenže jeden z nich klamal a to pod prísahou," vyjadril sa 6. marca pred Generálnou prokuratúrou Jozef Rajtár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy