Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bezplatná likvidácia pneumatík je povinnosťou
Zdielať na

Bezplatná likvidácia pneumatík je povinnosťou

BRATISLAVA / Trvá niekoľko stoviek rokov, kým sa pneumatika dokáže rozložiť vo voľnej prírode. Ako postupovať pri jej likvidácii?

Už takmer tri roky platí nový zákon o odpadoch, na základe ktorého spotrebitelia môžu žiadať bezplatný odber pneumatík. V prípade, ak vám na odbernom mieste nechcú pneumatiky vziať a zabezpečiť ich likvidáciu, je možné toto počínanie nahlásiť na inšpekciu životného prostredia, ktoré vyvodí patričné následky a sankcie. 

Likvidáciou použitých pneumatík sa zaoberá nezisková Organizácia zodpovednosti výrobcov Eltma, ktorú financujú výrobcovia pneumatík. "Tým pádom majú koncoví spotrebitelia omnoho jednoduchší život ako v minulosti," povedal riaditeľ organizácie, Radim Filák. Každý registrovaný servis v ich systéme má zabezpečený odvoz ojazdených pneumatík a uľahčujú tak proces nielen pre zákazníka, ale aj pre samotný servis. Týmto výrazne prispievajú k ochrane životného prostredia. 

"Pre koncového zákazníka je najdôležitejšia informácia, že pneumatika patrí na svoje prirodzené miesto spätného odberu a to je tam, kde pneumatiky prezúvame. To znamená v pneuservise, autoservise, v mieste predaju," informuje Radim Filák. Dôležité je vedieť, že každý občan ma právo na týchto miestach nechať pneumatiky zadarmo, aj keď ich nezakúpil na danom mieste. Na tieto miesta môžete priniesť aj pneumatiky, ktoré ste doteraz skladovali zo starého, nepojazdného vozidla, ale aj také, ktoré ste kúpili v internetovom obchode. "Internetovým predajcom zákon ukladá povinnosť vytvoriť v každom okrese zberné miesto," dodáva Radim Filák. 

Zberné miesta 

Každé zberné miesto by malo mať zmluvu s výrobcom pneumatík, ktorý zabezpečuje ich odvoz a recykláciu. Následne sú využívané buď energeticky alebo materiálovo. V priemysle sa využíva materiál z takto spracovaných pneumatík napríklad ako podklad na odhlučnenie pod električkové koľajnice či nízkohlukový asfalt predovšetkým v obciach. "Tiež je možné dať pneumatike, my tomu hovoríme druhý život, a je možné ju protektorovať,"  pokračuje riaditeľ organizácie. Takéto znovuoživenie sa využíva najmä pri nákladnej doprave, kde je na automobile niekoľko párov pneumatík. 

Na internetových stránkach Organizácie zodpovednosti výrobcov Eltma si spotrebiteľ môže vyhľadať zberné miesto spolu s presnou adresou, kam pneumatiky môže priniesť. Na Slovensku sa takýmto spôsobom zlikviduje takmer 30 tisíc ton použitých pneumatík ročne. 

Zvýšený počet celoročných pneumatík na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy