Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poľský pohľad na návštevný poriadok v Tatrách. Funguje tam už desaťročia
Zdielať na

Poľský pohľad na návštevný poriadok v Tatrách. Funguje tam už desaťročia

Aj napriek tomu že minister životného prostredia pozastavil proces schvaľovania návrhu nového návštevného poriadku TANAP-u, táto téma neprestáva žiť. V rámci návrhu nového poriadku sa objavili aj ustanovenia, ktoré už dlho fungujú u našich severných susedov. Tam ich zavedenie pomohlo vyriešiť viacero problémov.

Viaceré zásady, ktoré sa nachádzajú v novom návrhu návštevného poriadku Tatranského národného parku majú u našich severných susedov Poliakov už niekoľko desaťročí.

V rámci podaného návrhu boli prezentované zmeny napríklad v podobe zákazu pohybu v nočných hodinách. Tento zákaz platí aj v Poľsku."Ak idú horolezci na výstup - s tým problém nemáme. Je logické, že pri náročnejších stenách musia nastúpiť skoro ráno. Tento zákaz sa aplikuje iba v prípade turistov," vraví ochranár Pawel Skawinski. 

Bez psov 

​"Aj u nás bol z toho taký boom efekt. Protestovali a nepáčilo sa im to. Po nejakom čase si však zvykli a po pár rokoch sa to už považuje za normálne," priznal obyvateľ poľského Zakopaného Matej. 

Veľmi veľké emócie vyvolal aj zákaz vodenia psov do alpínskeho stupňa prírody. Ten sa však nachádzal aj v starom návštevnom poriadku a Poliaci ho majú v platnosti už takmer 20 rokov.

"Mali sme tu prípady, keď pes zabil svišťa. Voľne pustený pes, bez obojku. Proste ho vycítil. Občas sa psy pobili priamo na chodníkoch. Myslím, že tento zákaz by ste mali zaviesť aj na slovenskej strane," vysvetľuje ochranár. 

Slovenský poriadok 

"Inšpirovali sme sa zahraničnými národnými parkami, dokonca aj v Poľsku je pohyb psov v celom parku zakázaný, my sme vyčlenili pohyb iba po spevnených asfaltových plochách," hovorí riaditeľ správy TANAP Pavol Majko. 

Aj napriek tomu, že minister životného prostredia pozastavil proces schvaľovania návrhu nového návštevného poriadku ochranári veria, že sa niektoré zmeny podarí presadiť.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy