Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekári na pohotovosti odmietli slúžiť. Pacienti musia na ošetrenie do iného mesta
Zdielať na

Lekári na pohotovosti odmietli slúžiť. Pacienti musia na ošetrenie do iného mesta

ŠAĽA / V Šali nenastúpili do služby na pohotovosti piati lekári, kraj ich chce pokutovať až do výšky 3300 eur. Lekári odmietajú slúžiť, pretože na ich požiadavku vybrať si termín služby, vraj nikto nereaguje. V ordinácii je tak v čase služby iba sestra, ktorá pacientov informuje o tom, že lekár do práce neprišiel.

Tento stav trvá už dlhšie. Pacienti v Šali pri návšteve pohotovosti nemajú istotu, že tam nájdu aj lekára. Igor Klačko je zástupcom piatich lekárov, ktorí slúžiť vraj neodmietajú, len doteraz nikto z kompetentných nereagoval na ich požiadavky. "Vedenie polikliniky, ktorej sme k zmluve poslali písomné pripomienky, nereaguje. Je pre nás dôležité si služby plánovať pretože ambulujeme počas dňa," vysvetlil splnomocnený zástupca lekárov Klačko. 

Vedenie polikliniky sa pre TV JOJ vyjadriť odmietlo, odporučilo nám osloviť zriaďovateľa. Ten ale zas tvrdí, že vedenie je samostatnou inštitúciou. "Je tu trošku aj komunikačný problém, a potom sa ťažko hľadá konsenzus,"  vyjadril sa Ľubomír Ševčík, lekár Nitrianskeho kraja. Výsledkom vzájomného nekomunikovania je ale pohotovostná služba občas bez lekára. 

Kraj s odstupom mesiaca po dvadsiatich službách, ktoré lekári odignorovali, pristúpil k povinnému rozpisu pohotovostnej služby podľa abecedy. Legislatíva je pritom platná len pár mesiacov. "Kraj môže, ak nie je schopné zariadenie, zabezpečiť službu a napísať povinný rozpis lekárov," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Uplatnili sme zákon v praxi a kraj začal správne konanie. Finančná pokuta môže byť uložená opakovane," poznamenal Klačko. 

Ak ale predsa len dôjde k udeleniu pokuty, lekári vraj svoje ambulancie zatvoria. "Dvaja sú v dôchodkovom veku, keď zatvoria, tak kto sa bude starať o ich pacientov. Základná starostlivosť tu skolabuje," upozornil ďalej Klačko. "Ja som tu, aby som pacientov posielala inde ale z Galanty doktorka volala, že ich tam posielať nemám," dodala zdravotná sestra. 

Obec Svrčinovec rieši vážny problém s lekármi. Pacienti nemajú kam chodiť. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy