Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prezident Andrej Kiska vypovedal na NAKA vo veci vydierania
Zdielať na

Prezident Andrej Kiska vypovedal na NAKA vo veci vydierania

BRATISLAVA / Takmer dve hodiny Andrej Kiska vypovedal pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry. Trvá na tom, že bývalý premiér Fico ho cez vyšetrovanie jeho firmy v lete vydieral, aby ho vymenoval za ústavného sudcu. A údajne majú na to aj dôkazy. Čoskoro tak zrejme na výsluch pôjdu ďalší najvyšší predstavitelia.

Kiska v stredu pred 10:30 dorazil na Policajné prezídium SR, kde na oddelení Národnej kriminálnej agentúry bol vypočutý v súvislosti s vydieraním. Prišiel  bočným vchodom. 

Potom, čo bol pre neoprávnenú daňovú vratku obvinený konateľ firmy KTAG, ktorú prezident spoluvlastní, Kiska vyhlásil, že ide o Ficovu pomstu. Expremiér mal prezidentovi odkázať, že buď ho vymenuje za predsedu ústavného súdu alebo sa voči nemu spustí vojna. Vie o tom aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) aj šéf strany Most-Híd Béla Bugár. Obaja stretnutia a rozhovory s prezidentom nevylúčili, prípadné vydieranie však odmietajú. 

Obvinenia Robert Fico tiež popiera. Andrej Kiska trestné oznámenie pre vydieranie nepodal. Na Generálnu prokuratúru sa s tým však obrátil poslanec Ondrej Dostál. "V prípade je aj naďalej vedené trestné stíhanie pre zločin vydierania, viac informácii zatiaľ nie je možné poskytnúť," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

"Domnievame sa, že vznesenie obvinenia bolo pomstou, že sa pán prezident nerozhodol vymenovať poslanca Roberta Fica. Ďalšiu komunikáciu necháva na mňa ako na advokáta. Nechce sa k tomu stále vyjadrovať," vyhlásil Daniel Lipšic po vypovedaní Andreja Kisku na NAKA. 

"Prezident opísal jednotlivé stretnutia s relevantnými osobami, priložili sme k tomu aj ďalšie dôkazy, ktoré potvrdzujú výpoveď prezidenta a teraz bude na vyšetrovateľovi a dozorujúcom prokurátorovi, aké ďalšie dôkazy budú vykonávané," dodal Lipšic. 

Pozrite si celé vyjadrenie Daniela Lipšica: 

Advokát očakáva, že polícia vypočuje aj expremiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý zatiaľ na výsluchu nebol. "Pán prezident je plačko. Keď došlo k tomu, že bolo vznesené obvinenie voči konateľovi firmy KTAG, tak prišiel s tým, že ho niekto vydieral. Ja neviem, čo predložil, ale nemal čo, lebo nič neexistuje," vyjadril sa Robert Fico. 

"Išlo o štandardný postup vyšetrovateľa aj za účasti dozorujúceho prokurátora. Očakávam, že polícia v tomto prípade vykoná aj ďalšie výsluchy prípadných svedkov či podozrivého," doplnil advokát. Lipšic je presvedčený, že stíhanie konateľa Kiskovej spoločnosti KTAG je účelové a vyšetrovateľ postupoval až potom, ako sa Fico vzdal kandidatúry na ústavný súd.

"Stále považujem toto konanie za účelové, pretože obvinenie bolo vznesené iba jeden deň po vzdaní sa Roberta Fica. Tento prípad bude ešte predmetom vyšetrovania. My sme predložili dôkazy a uvidíme, aký bude ďalší postup," dodal Lipšic.

Na otázku, či má Lipšic informácie o možnom zneužívaní polície na politické účely, odpovedal tak, že v minulosti existovali viaceré náznaky, napríklad pri kauzách Mariana K. "Prípady vyšetrovali stále tí istí policajti, ktorí s tým zrejme zámerne nič nerobili, takže je to možné," uzavrel.

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy