Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ovčie kiahne dostali politika do nemocnice. Roky bojoval proti nútenému očkovaniu
Zdielať na

Ovčie kiahne dostali politika do nemocnice. Roky bojoval proti nútenému očkovaniu

Archívna reportáž

RÍM / Lídra kampane proti očkovaniu a zároveň talianskeho politika hospitalizovali s ovčími kiahňami. Massimiliano Fedriga, ktorý je na čele regiónu Friuli-Venezia Giulia a je členom pravicovej strany Ligy severných štátov, informoval o svojej chorobe na sociálnej sieti.  

Politik v minulosti argumentoval proti zákonu, na základe ktorého bolo očkovanie povinné pre deti v predškolskom veku. V tom čase povedal, že má svoje vlastné deti očkované, ale veril, že nikto by ľudí nemal do očkovania nútiť. Tvrdil tiež, že dvanásť očkovaní, medzi ktoré patria ovčie kiahne a osýpky, nie sú najlepšou metódou na presvedčenie tých, ktorí sú celkovo proti očkovaniu.​

Massimiliano Fedriga strávil tento týždeň štyri dni v nemocnici, kde sa liečil práve na ovčie kiahne. Po prepustení napísal na sociálnych sieťach: "Som v poriadku, som doma v rekonvalescencii a ďakujem všetkým."

Prominentný mikrobiológ Roberto Burioni rovnako zdieľal novinky o ovčích kiahňach Fedrigu na Twitteri a povedal, že je užitočným príkladom na rozvírenie témy medzi dospelými. Na svojich webových stránkach MedicalFacts dodal: "[Pán Fedriga], podobne ako mnohí dospelí, nebol očkovaný ... keby bol očkovaný ako dospelý, nebol by teraz chorý. Ak by nakazil tehotnú ženu, čelili by sme možnosti ohrozenia dieťaťa alebo potratu. Jediný spôsob, ako sa takýmto tragédiám vyhnúť, je očkovať nás všetkých, aby sme zabránili obehu tohto nebezpečného vírusu, ktorý by mohol zasiahnuť oveľa zraniteľnejšiu osobu."

Mnohí užívatelia sociálnych médií sa po zverejnení informácií posmievali Fedrigovi za to, že dostal vysoko nákazlivú chorobu, ktorá môže byť u dospelých smrteľná, a pritom práve on argumentoval proti vakcínam. Politik sa ale nedal a podľa dailymail.co.uk povedal: "Vždy som hovoril, že som za vakcíny a na dosiahnutie výsledku je potrebné vytvoriť spojenectvo s rodinami, ale nie im to prikázať. Kritici povedali, že dostanem kiahne od svojich detí, pritom si neuvedomili, že sú očkované, aj napriek tomu, že som to už predtým spomínal."

​Zákon Lorenzin zaviedla talianska vláda po prepuknutí osýpok v roku 2017. V zákone stálo, že rodičom nezaočkovaných školákov je možné uložiť pokutu od 100 eur do 500 eur. Zákon, pomenovaný podľa bývalej ministerky zdravotníctva Beatrice Lorenzin, ktorá ho predstavila, tiež znamenal, že deti mladšie ako šesť rokov môžu poslať domov zo škôlky, ak nie sú očkované.

Z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie vyplynulo, že krajina nesplnila 95 percentnú odporúčanú mieru očkovania, pričom v januári hlásili 165 prípadov prípadov osýpok. Prípad povinného očkovania zdôraznili aj minulý mesiac, keď osemročného pacienta, ktorý prežil rakovinu, vystavili riziku v dôsledku neočkovaných detí v jeho škole v Ríme.

Brusel už dlhodobo vyzýva jednotlivé členské štáty únie, aby spoločne bojovali proti šíreniu prenosných chorôb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy