Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dcerú väznil, znásilňoval a splodil s ňou 7 detí. Josef Fritzl sedí už 10 rokov
Zdielať na

Dcerú väznil, znásilňoval a splodil s ňou 7 detí. Josef Fritzl sedí už 10 rokov

VIEDEŇ / Kauza Josefa Fritzla, ktorý takmer 25 rokov väznil, týral a opakovane znásilňoval svoju vlastnú dcéru, bola jedným z najsledovanejších kriminálnych prípadov. Je to presne 10 rokov, čo mu rakúsky súd uložil doživotný trest v zariadení pre duševne narušených páchateľov.

Krutý príbeh Josefa Fritzla a jeho najbližších sa začal v meste Amstetten ešte v lete roku 1984. Otec rodiny vtedy zavrel svoju 18-ročnú dcéru do tajnej miestnosti svojho domu. Aby príbuzným vysvetlil, prečo dievča náhle zmizlo, prinútil ju napísať list, v ktorom oznámila svoj odchod z domu. V pivnici svoju dcéru Elisabeth pravidelne znásilňoval a splodil s ňou dokopy sedem detí.

Jedno z ich detí zomrelo krátko po pôrode. Jeho telíčko spálil. "Títo ľudia necítia ani nerozmýšľajú v tých morálno-etických kritériách ako rozmýšľa bežný človek, pre neho je to pudová záležitosť," vysvetľuje psychológ Karol Kleinmann.

Osud detí

Tri deti boli podľa Fritzla ponechané pred dverami domu spolu s písomnou prosbou, aby sa o nich postarali prarodičia. Daľší štyria potomci také šťastie už nemali. Traja z nich museli žiť spolu s Elisabeth v bunkri a každý deň čeliť Fritzlovým vyhrážkam, že im pustí plyn, ak sa niekedy pokúsia utiecť alebo sa mu vzoprieť.

"Chcela chrániť tie svoje deti, aby toho otca ešte viac nerozzúrila, aby teda nedošlo k nejakým horším tragédiám, pokiaľ sa zmierila s tým, že z toho priestoru nie je úniku," pokračuje Kleinmann. 

Trest a zmena mena 

Fritzl momentálne pyká za svoj čin v cele, ktorá meria približne 11 metrov štvorcových. K dispozici má aj televízor. Na dvor medzi ostatných spoluväzňov má ale zakázané chodiť sám. Pred časom si dokonca zmenil priezvisko na Mayrhoff, čo ho vyšlo asi na 600 €. Aj napriek tomu každý z väzňov jeho identitu dobre pozná. Okrem toho sa u 83-ročného muža podľa zdrojov z väzenia začala prejavovať aj starecká demencia.

Oslobodenie 

Josef Fritzl všetko tajil pred rodinou i úradmi takmer štvrť storočia. Svoju dcéru za tú dobu znásilnil približne 3000-krát. Celý prípad vyšiel napovrch až vtedy, keď najstaršie z väznených detí upadlo do bezvedomia a potrebovalo hospitalizáciu. Naše súdnictvo je ale od rakúskeho benevolentnejšie, pretože doživotie by za týranie, zabitie, obmedzovanie osobnej slobody či incest na Slovensku nedostal. "Keď sa na to pozrieme z hľadiska tých trestných sadzieb, tak asi najviac je tam 20 rokov," podotkla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Jozef Fritzl bude môcť požiadať o podmienečné prepustenie najbližšie až o 5 rokov.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy